Üdvözöljük a

Nőtt a duális felsőoktatási gyakorlati képzés támogatása | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Nőtt a duális felsőoktatási gyakorlati képzés támogatása

Szerző: Sarkadiné Schmidt Alexandra | 2017. július 6.

A duális képzésben részt vevő hallgatókra vonatkozóan képzési területenként differenciáltan jelentősen nőtt a szakképzési hozzájárulást csökkentő gyakorlati képzési normatíva napi összege.

A Magyar Közlöny 98. számában jelent meg Magyarország 2017. évi központi költségvetéséről szóló törvény módosítása, mely 2017. június 29-én lépett hatályba. Ez módosítja a 280/2011. (XII. 20.) kormányrendelet alapján a duális felsőfokú képzésben részt vevő hallgatók után a gyakorlati képzésre elszámolható összeget.

 

Az alacsonyabb költségigényű szociális munka alapképzési szakon és a gazdaságtudományi képzési területen az alapnormatíva (jelenleg 480.000 Ft) összegének 75-tel történő elosztásával kell kiszámítani a normatíva napi összegét, ez 6.400 Ft/nap/fő a korábbi 6.040 Ft/nap/fő helyett.


A magasabb költségigényű műszaki, informatika, agrár és természettudományi képzési területen az osztószám 56, tehát a napi normatíva összege 8.571 Ft/nap/fő  a korábbi 8.089 Ft/nap/fő helyett.


A felsőoktatásban az éves hozzájárulási kötelezettséget csökkentő tételt az egy napra megállapított normatíva és a vállalatnál töltött gyakorlati napok számának szorzata adja. A magasabb felsőoktatási normatívát 2017. január 1-től vehetik igénybe a gazdálkodó szervezetek. 2017. év 1-5. hónapra vonatkozó bevallást illetően majd az éves bevallásban lehet korrigálni.


Felhívjuk a képzőhelyek figyelmét arra, hogy az államilag finanszírozott gyakorlatigényes alapképzési szakoknál is változott a normatíva 4.800 Ft/nap/fő a korábbi 4.530 Ft/nap/ fő helyett.

Kapcsolódó anyagok: