Üdvözöljük a

Nyári diákmunka - jóval több, mint olcsó munkaerő! | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Nyári diákmunka - jóval több, mint olcsó munkaerő!

Szerző: Purger Valéria | 2014. május 20.

A nyári diákmunka rugalmas, gazdaságos és kényelmes létszámgazdálkodást tesz lehetővé a cégek számára. Hamarosan óriási mennyiségben özönlenek a munkaerőpiacra a jól terhelhető diákok.

A nyári munkaerő-hiányát a mezőgazdasági, feldolgozó, vagy vendéglátó ipar már régóta diákmunkával enyhíti. Hasznos lehet megismerni a diákmunkát azoknak a cégeknek is, ahol szabadságolások miatt alacsonyabb létszámmal kellene biztosítani a cég általános működését, vagy a váratlan, határidős megrendeléseket.

A nyári diákmunkában elsősorban a szakmai előismereteket nem igénylő kisegítő feladatok a legjellemzőbbek, ezeket szünidőben szülői engedéllyel már 15 éves kortól elláthatják középiskolások is. A szakirányú tanulmányokat feltételező munkakörökbe nyáron könnyebben találni diákot, érdemes szakmai projektmunkákhoz IT, HR, pénzügy vagy mérnök hallgatókat bevonni a feladatokba. Az új szabályozás lehetővé teszi, hogy a végzősök október 31-ig diákmunkát vállalhassanak, jelentős költségeket megspórolva a munkaadónak. A közös munka során szerzett tapasztalatok hosszútávon képzett munkatársakhoz segítik a cégeket. Ha a diákstátusz lejár, főállású munkalehetőséget ajánlhatnak a gyakornokoknak.
A diákmunkával kapcsolatos előírásokról a Munka Törvénykönyve XVII. fejezetében is olvashatnak.

 

Forrás: hrportal.hu