Üdvözöljük a

Októbertől 5 tagú a bizottság | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Októbertől 5 tagú a bizottság

Szerző: Fülöp Attila | 2015. szeptember 8.

A Baranya Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság jogszabályi változás miatt, október 1-től, a korábbi 7 helyett 5 taggal folytatja a munkát.

A szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII. törvény 2015. október 1-től hatályos változása érinti a megyei fejlesztési és képzési bizottságok működését. Legfőbb változás, hogy a bizottság a jövőben 5 taggal működik, valamint összetétele is másként alakul.

A módosított szakképzési törvény vonatkozó szakasza a következő:

83. § (1) bekezdése alapján „A bizottság létszáma öt fő.” (2) bekezdés szerint „A bizottság az NGTT-ben képviselettel rendelkező országos munkaadói, munkavállalói szövetségek, illetve azok szervezetei (kettő fő), a területi gazdasági kamarák (kettő fő) és a foglalkoztatási feladatkörében eljáró fővárosi és megyei kormányhivatal (egy fő) képviselőiből áll.”

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara által működtetett Baranya Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság elsődleges feladata évente javaslatot tenni a megyét érintő szakiskolai és szakközépiskolai beiskolázási irányokra és keretszámokra, valamint a tanulmányi ösztöndíjra jogosító szakképesítések körére. Az úgynevezett szakmaszerkezeti javaslat megtételével a bizottság hozzájárul a gazdasági igények és a szakember-kibocsátás összhangjának megteremtéséhez. További fontos feladataként a bizottság, a gazdasági, munkaerő-piaci trendeket vizsgálva, évente aktualizálja Baranya megye szakképzés-fejlesztési stratégiáját.

A bizottság működéséről, az ösztöndíjas szakmákról, a szakképzés-fejlesztési stratégiáról, valamint egyéb, a szakképzés témakörét érintő hírekről a baranya.mfkb.hu honlapon olvashat.