Üdvözöljük a

Olyan szakma kell a diákoknak, amellyel el is tudnak helyezkedni | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Olyan szakma kell a diákoknak, amellyel el is tudnak helyezkedni

Szerző: Gáncs Katalin | 2015. április 17.

A kormány fontosnak tartja, hogy a jövőben a diákok olyan szakmához juthassanak, amellyel el tudnak helyezkedni, és amellyel el tudják tartani magukat, családjukat - mondta Varga Mihály Vácon egy új autószerelő tanműhely átadásán csütörtökön.

A nemzetgazdasági miniszter hozzátette: ezért szükséges, hogy duális szakképzési rendszer épüljön ki a következő években, amelynek legfontosabb eleme, hogy a tanulók sokkal több gyakorlati képzési helyen tanulják meg a szakmát.


Rámutatott: a kormány célja, hogy a következő években 20 ezer férőhellyel bővítse a képzési helyek számát, a Nemzetgazdasági Minisztérium pedig a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarával (MKIK), valamint a területi kamarákkal közösen azon dolgozik, hogy ez a bővítés a következő időszakban megtörténjen. Ez a Kamarai garanciavállalás, melynek lényege, hogy minden szakmát tanuló fiatal megfelelő színvonalú képzőhelyen sajátíthassa el a szakmai gyakorlati ismereteket.


Varga Mihály emlékeztetett arra, hogy ebben az évben megtörténik az átállás: a korábbi, oktatási tárca által irányított szerkezet helyett egy duális irányítási szerkezet fog megvalósulni. Hozzátette: a minisztérium a kamarával együttműködve létrehozza azokat a képzési helyeket és kialakítja azt a rendszert, aminek révén értékes szakmához lehet jutni. „Ezért fontos, hogy a következő hetekben, hónapokban minél több olyan lehetőséget tudjunk megnyitni, amelyek ezeknek a gyakorlati képzési helyeknek megteremtését jelenti” - mondta.


Varga Mihály a magyar gazdaság tartós növekedése szempontjából fontosnak nevezte, hogy a befektetők, beruházók érezzék, megfelelő minőségű munkaerő áll rendelkezésre.


Forrás: mti.hu