Üdvözöljük a

Önfoglalkoztatás növelése a fiatalok körében – mint lehetséges megoldás | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Önfoglalkoztatás növelése a fiatalok körében – mint lehetséges megoldás

Szerző: Fülöp Attila | 2014. augusztus 14.

Az Európai Unióban kiemelt szerephez juthat az önfoglalkoztatás növelése, ehhez azonban fejleszteni kell a vállalkozói készségeket.

Tíz év alatt megduplázódott a munkanélküliek aránya a fiatalok körében – derül ki egy felmérés összesítéséből, amelyet az Európai Bizottság és az OECD adott ki.

Az Európai Unióban 7,5 millió 15–24 éves, valamint 6,5 millió 25–29 éves fiatal van, akik munkahellyel nem rendelkeznek, és képzésben sem vesznek részt.

Az ifjúsági munkanélküliség Európa szerte komoly problémát jelent. Vannak tagállamok (pl.: Görögország és Spanyolország), ahol a fiatal munkanélküliek aránya évek óta 50% fölötti.


Az Európai Bizottság álláspontja szerint a munkahelyteremtésben kiemelt szerepet kell, hogy kapjon a fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzése. EU alapelv: fejleszteni kell a vállalkozói készségeket.

A vállalkozó szellemű fiataloknak nem elég, ha van néhány jó ötletük, olyan tudásanyagra van szükségük, amely hasznosításával felismerik az üzleti lehetőségeket, hatékonyan tudják megtervezni és megszervezni, majd elindítani önálló vállalkozásukat. Kevés, amit a fiatal az iskolapadban megtanulhat. A tanultaknak - a gyakorlatból átvett tapasztalatokkal történő - kiegészítésére van szükség, többek között olyan területeket érintve, mint a jog, pénzügy, marketing, pályázati rendszerek, vagy éppen az érdekvédelem.

A fiatalok vállalkozóvá válásának ösztönzésére az elmúlt években számos uniós program, illetve támogatási lehetőség nyílt meg, a közeljövőben pedig újabb EU-s programok várhatóak a vállalkozóvá válás és a vállalkozói készségek fejlesztése témákban.


Forrás: Napi Gazdaság