Üdvözöljük a

Pályakezdő munkanélkülieknek járó támogatások | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Pályakezdő munkanélkülieknek járó támogatások

Szerző: Pfiszter Melinda | 2015. november 26.

Az iskolából kikerülve sokan szembesülnek azzal, hogy az első munkahely megtalálása az egyik legnehezebb feladat.

Ezért érdemes megnézni, mik a lehetőségek az iskola és a munka közti időszak áthidalására.

Az állam által indított ifjúsági garanciaprogram a 25 év alatti pályakezdőket célozza meg. A megszólított fiatalok levelet kapnak a munkaügyi szervezettől, mindenki számára egyénre szabott tervet dolgoznak ki a részvételre, és ez alapján részesülhet a felkínált lehetőségből, például munkaerő-piaci szolgáltatásban, bértámogatásban, oktatásban, képzésben.


A korábbi Start-kártyák helyett indult az Első munkahely garancia program. 25 év alatt – felsőfokú végzettséggel 30 év alatt – érvényes a program, ami garantálja a cégeknek, hogy fél évig semmibe se kerüljön neki, ha pályakezdőt foglalkoztat. Minden költséget az állam áll hat hónapig.

 

Felmerül lehetőségként még a diákmunka, amit addig vállalhatnak a végzett diákok, ameddig van diákigazolványuk. Aki nyáron végzett, október 31-ig, aki januárban, az március 31-ig dolgozhat ilyen módon.

 

Bár sokakban felmerül, munkanélküli segélyt nem kaphatnak a frissen végzettek, ahhoz ugyanis korábbi, összesen 360 nap munkaviszony szükséges. Ellenben a tanulói jogviszony megszűnésével TB-járulékot kell fizetni, különben a végzett diákok nem lesznek biztosítva. Ez idén 6930 forint havonta.

 

Forrás: Eduline


További szakképzéssel kapcsolatos híreinkért kattintson ide: