Üdvözöljük a

Pályaorientációban jeleskedik a Meszesi Általános Iskola | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Pályaorientációban jeleskedik a Meszesi Általános Iskola

Szerző: Pázmándi Marietta | 2018. május 11.

Idén tavasszal első alkalommal szervezte meg a Meszesi Általános Iskola a Mesterségünk címere projektet, melynek zárónapjára ma került sor.

A Meszesi Általános Iskola már több éve különböző projektfeladatokba vonja be a felsős diákokat, melyek szorosan kapcsolódnak a tanórákhoz, mégis plusz ismeretet adnak a gyerekeknek. Az iskola által szervezett projekt például az Ilyenek voltunk, a Pál utcai fiúk, a Mecsek, a Mestermunka és az először megrendezett Mesterségem címere. A 8. osztályosoknak szervezett Mestermunka projekt is pályaorientációval kapcsolatos, azonban az iskolai tapasztalatok szerint a gyerekek 8. osztályban már inkább a jelentkezésre és a központi felvételire fordítanak energiát. Ennél fogva fontos, hogy már 7. osztályban elősegítsék a gyerekek pályaválasztási döntését, így merült fel a legújabb projekt ötlete.

A Mesterségem címere pályaorientációs projekt során a 7. osztályos diákok (osztályonként különböző cégeknél) üzemlátogatáson vettek részt. A tanórák során a projekthez kapcsolódóan feladatokat készítettek. A teljesség igénye nélkül kiragadva pár feladatot: technika órán cégért készítettek, osztályfőnöki órán önismereti kérdőívet töltöttek ki, magyar órán a 2030-ig kitűzöttt célokat tartalmazó önéletrajzot, matematikán a választott szakmával járó fizetés és a kiadás költségvetési tervét, rajzórán pedig a projekgyűjtemény borítóját, melyen a választott hivatást ábrázolták.

A projektzáró nap rövid nyitása után a gyerekek a Tájoló programjának mintájára egy-egy szakterület feladatait oldották meg. Például a 7. d osztály, akik turizmus-vendéglátással kapcsolatos cégnél jártak, zsíros kenyeret készítettek és citromot aprítottak a vízhez, melyet értékelés alatt diák és tanár egyaránt fogyasztott. A Tájoló feladatainak megoldása után a 7. a osztály a Hauni Hungária Gépgyártó Kft.-nél, a 7. b osztály az IT Services Hungary Kft.-nél és a 7. d osztály a Laterum Kft.-nél tapasztaltakat prezentálta. A média iránt érdeklődő diákok fotókat készítettek, melyeket a feladatok zárásaként mutattak be.

A projekt pályaválasztást elősegítő feladatai során a gyerekek a kezdetektől fogva jeleskedtek. A legjobbakat apróbb ajándékokkal és az iskola tanárai által készített tárgyakkal jutalmazták a projektzáró nap végén. A jutalmakat az iskola magyar szakos tanárnője, Darvasi Tünde és a rendezvényt szervező, matematika-technika szakos tanárnő, Vertkovci Ágnes adta át.

A Laterum Kft., és az IT Services Hungary Kft. látogatása a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara közreműködésével valósult meg.

A projektet hagyományteremtő céllal indították el, jövőre is elő fogja segíteni a 7. osztályosok pályaválasztását.