Üdvözöljük a

Pályaválasztás, beiskolázás, ösztöndíjas szakmák | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Pályaválasztás, beiskolázás, ösztöndíjas szakmák

Szerző: Bánné Lukacsovics Aranka | 2017. március 24.

A kamara Humánerőforrás Bizottsága március 23-án ült össze, hogy előkészítse a kamara javaslatát a 2018/2019. tanévre vonatkozó szakképzést érintő megyei beiskolázási irányokra és keretszámokra.

A javaslatot a Baranya Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság hozza meg. A javaslattétel az iskolai rendszerű és iskolarendszeren kívüli képzésekre, valamint a szakképzési ösztöndíjra jogosító szakmákra vonatkozik.

Az ülést Várszegi Gyula bizottsági elnök vezette.

 

Rabb Szabolcs kamarai titkár elmondta, hogy a komplex munkaerőpiaci problémák és fejlesztési javaslatok koordinációja összetett feladat, amely jóval túlmutat a szakképzés átadott állami feladatain. A bizottság és a kamarai hivatal is humánerőforrás kérdésekkel foglalkozik, beleértve a munkaerőhiányt, a munkaerő közvetítés kérdéseit, a kamarai munkaerő adatbázis felépítését és menedzsmentjét, a pályaválasztást támogató rendszerek fejlesztését és működtetését és a szakképzési feladatokat is. A szakképzési osztályból Humánerőforrás-fejlesztési osztályt, valamint ennek analógiájára Humánerőforrás Bizottságot szerveztünk.

 

Janovics László a Humánerőforrás-fejlesztési osztály vezetője ismertette a bizottság tagjaival a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara Ösztöndíj Pályázatának koncepcióját. A javaslat lényege, hogy segítse a nehéz szociális helyzetben lévő, tehetséges fiatalokat abban, hogy tanulmányaikat folytathassák, befejezhessék, szakmát szerezhessenek.

 

A kamara vezetése és Humánerőforrás Bizottsága javaslata alapján kidolgozásra került a kamarai nyári pályaválasztási tábor koncepciója, melyet kísérleti jelleggel 2017. év nyarán terveznek megvalósítani. A javaslat lényege, hogy az iskolai nyári szünet alatt egyfelől a szülők 12-14 év közötti gyerek „elhelyezési” gondjára megoldási alternatívát nyújtson úgy, hogy másfelől a nyári vakáció idejét felhasználják arra, hogy a fiatalok nyári pihenése és szórakozása mellett a szakmák megismertetése és népszerűsítése hangsúlyos szerepet kapjon.

 

Janovics László osztályvezető ismertette a korábban igényként megfogalmazott kislétszámú osztályok indításának lehetőségét. A Köznevelési törvény lehetőséget biztosít a szakképző iskolában a gyakorlati képzésre megállapított minimális létszámtól való eltérésre, ha az osztályban a szakképzésről szóló törvény szerinti hiányszakképesítés megszerzésére irányuló nevelés-oktatás, képzés folyik.

 

Borsós István a nagy népszerűségnek örvendő Gép-Ésszel vetélkedőről elmondta, hogy a 39 nevező csapatból 12 csapat jutott a döntőbe, melyre a bizottság tagjait is meghívta. A döntőn játékos, ügyességi feladatok megoldásához a céglátogatások során elsajátított ismeretek mellett a logikát, a kézügyességet és a csapatmunkát is be kell vetni. A döntőn a versenyt támogató vállalkozások és a szakmai képzést biztosító iskolák is jelen lesznek.

 

A fémes szakmák népszerűségéből merítve az idén elindult a „villanyos” szakma a Villany-Ász, és az informatikai terület is az IT és TI az informatika mindent visz rendezvénysorozattal.

 

A Humánerőforrás Bizottság döntött a szakmai szakértői, a vizsgabizottsági tagi, a szintvizsga elnöki pályázatokról.

 

A Humánerőforrás Bizottság tagjai:

Várszegi Gyula, bizottsági elnök, Global Csoport 2012 Kft

Barta Sándor, „MÍG-TIG” Kft

Borsós István, Bildinform Bt

dr. Kovács Tibor, Gyógyszálló Szolgáltató Zrt

Fekete Judit, Matro Kft

Gulyás Ferenc, P-Autocity Kft

Gyarmati Szilvia, Benzon és Berger Kft

Kecskés Károly, Kecskés Fémipari Kft

Kozma Béla, Ped-Peritus Kft

Kórósi Péter, Harman Professional Kft

Máy Péter, e.v.

Németh Jenő e.v.

Papp Judit, Manifaktor Kft

Pál István, PP.villkomplex Kft

Salamonné Maráczi Erika, Hauni Hungária Gépgyártó Kft

Szalai István Seres Kft