Üdvözöljük a

Pályaválasztást segítő programok ősszel | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Pályaválasztást segítő programok ősszel

Szerző: Somogyi-Antalfy Krisztina | 2015. szeptember 18.

A tanév első hónapjai a végzős osztályok számára a pályaválasztásról szólnak. A legtöbben sajnos tanácstalanok a továbbtanulást illetően, számukra minden segítség hasznos lehet, amit a kamara nyújtani tud.

Ősszel elindulnak a szokásos programok, melyek a pályaorientációval foglalkozó pedagógusoknak is köszönhetően egyre több iskola diákjai számára ismerősek. A baranyai vállalkozások folyamatosan "Nyitott kapukkal" várják az érdeklődő diákokat, szervezett üzemlátogatások keretében biztosít a kamara lehetőséget a szakmákkal, munkahelyekkel való ismerkedésre. Októbertől az eddigieknél is nagyobb hangsúlyt kapnak a szakmabemutató rendezvények, melyeken a diákok szakmacsoportonként kipróbálhatják magukat különböző tevékenységekben, találkozhatnak az egyes szakmai területeken használt eszközökkel, anyagokkal, közben pedig feltehetik kérdéseiket a szakmával kapcsolatban szakembereknek, a képzéssel kapcsolatban az iskolai képviselőknek. A sorozat az "Építs biztos jövőt!" elnevezésű rendezvénnyel indul október elején, mely az építőipari és kapcsolódó szakmákkal foglalkozik, a következő hetekben pedig a gépipar, a könnyűipar, a szociális és egészségügy, valamint a vendéglátás-turizmus is sorra kerül. Az SNI tanulóknak segítséget nyújtó tavaszi rendezvényen felmerült az igény az ismétlésre, így októberben ismét megrendezésre kerül "Suli-iránytű az SNI tanulók szakmaválasztásához" elnevezéssel.
A szakmaismeret bővítése mellett nagyon fontos, hogy diák, szülő és tanár egyaránt ismerje a képzés rendszerét, valamint hogy a tanulmányai végén milyen elhelyezkedési esélyekkel kerülhet ki a munkaerőpiacra, mik a gazdaság elvárásai. Ennek érdekében a kamara munkatársai továbbra is tartanak tájékoztatókat osztályfőnöki órákon, szülői értekezleten, tantestületi értekezleten és más fórumokon.