Üdvözöljük a

Pécsi tanulók is versenyeznek az EuroSkills és Worldskills nemzetközi szakmai versenyekbe jutásért | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Pécsi tanulók is versenyeznek az EuroSkills és Worldskills nemzetközi szakmai versenyekbe jutásért

Szerző: Bonyár Marietta | 2016. március 22.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara a versenyszámok szponzoraival együtt tavaly év végén  versenyfelhívást tett közzé azoknak a fiatal szakembereknek és tanulóknak akik szívesen megméretnék tudásukat a EuroSkills, illetve WorldSkills nemzetközi versenyeken, az ifjú szakemberek Európa Bajnokságán 2016-ban a svédországi Göteborgban, illetve a „szakmák olimpiájának” is nevezett világbajnokságon 2017-ben Abu Dhabiban. A nemzetközi versenyeket a jelentkezők számának függvényében jellemzően több körös előválogatás előzi meg, melynek végállomása a SkillsHungary Nemzeti Döntő.

Az elmúlt hétvégén a Pécsi Szakképzési Centrum Pollack Mihály Műszaki Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma adott helyt a festő, mázoló, tapétázó szakma első válogató versenyének, melynek bonyolítója a Trilak Festékgyártó Kft. volt. A válogatón 16 versenyző vett részt, akik közül 7 fő a PSZC Pollack Mihály Műszaki Szakközépiskola festő, mázoló, tapétázó, valamint rekonstrukciós és műemléki festő, mázoló tanulója. A második válogató versenyre március 26-án szombaton kerül sor Budapesten. Ezt követően 5 versenyző jut tovább a SkillsHungary Nemzeti Döntőjébe, ami a Szakma Sztár Fesztivállal egy időben kerül megrendezésre Budapesten.

 

 


A kiválasztott versenyzők Magyarországot képviselik majd a szakmai világversenyen. Ennek megfelelően elvárás, hogy maximális intenzitással vegyenek részt a felkészítéseken. A felkészítés az országos válogató versenyt követően kezdődik és a verseny kezdetéig tart. Ez a kiadott feladatok elkészítéséből, több napos intenzív gyakorlati és mentális felkészülésből, nagyon sok gyakorlásból, illetve bemutatók tartásából áll. Idegen nyelvismeret nem követelmény, de előnyt jelent.


A kormány és a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara között létrejött megállapodás alapján 2011-től a WorldSkills és a EuroSkills versenyekkel kapcsolatos feladatokat a Kamara végzi és képviseli Magyarországot a WorldSkills International és a WorldSkills Europe szervezetében. A két szervezetben a magyar részvétel a SkillsHungary program keretében valósul meg.


Magyarország eddig összesen 5 WorldSkills (2007 Shizuoka, Japán, 2009 Calgary, Kanada, 2011 London, Egyesült Királyság, 2013 Lipcse, Németország, 2015 Sao Paulo, Brazília) és 4 EuroSkills versenyen (2008 Rotterdam, Hollandia, 2010 Lisszabon Portugália, 2012 Spa-Francorchamps, Belgium, 2014 Lille, Franciaország) vett részt.


Elmondható, hogy az immár 8 éve tartó folyamatos szervezés és felkészülés eredményeképpen bekerültünk a szakképzés megújításának európai folyamatába. Új, minőségi, korszerű elvárásoknak megfelelő elméleti és gyakorlati ismeretanyag birtokába kerülnek versenyzőink, szakértőink, melyek lassan, de érezhetően megjelennek a hazai szakképzésben.