Üdvözöljük a

Ponthatár hirdetés – lehetőségek a VONAL alatt | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Ponthatár hirdetés – lehetőségek a VONAL alatt

Szerző: Somogyi-Antalfy Krisztina | 2013. július 18.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara is várja a pályaválasztás iránt érdeklődőket a 2013. július 24-én megrendezésre kerülő felvételi ponthatárok hivatalos kihirdetésének szabadtéri rendezvényén, a Ponthúzó Partin.

A Pályaválasztás Baranya standon a kamara munkatársai tájékoztatást adnak az érettségi utáni szakmatanulás lehetőségeiről és támogatott képzési formákról, lehetőséget kínálva azok számára, akik az idei évben nem kerülnek be a felsőoktatásba, illetve akik az érettségi után a szakmatanulásban látják a lehetőséget céljaik eléréséhez.

A kamara a szakképzés területén egyik kiemelt feladatának tekinti a pályaorientációt. Fontos, hogy a diákok pontosan ismerjék a továbbtanulási lehetőségeket, tisztában legyenek vele milyen képzési formák közül választhatnak, milyen végzettséggel a kezükben tudnak majd elhelyezkedni. Egy megfelelő körültekintéssel megválasztott szakma biztos jövőt jelenthet.

Az érettségizettek számára sok lehetőség kínálkozik. A munkaerő-piaci felmérések sorra igazolják, hogy szükség van a jó gyakorlati tudással rendelkező szakemberekre. Ezért a kamara célja felhívni a figyelmet a szakmatanulás lehetőségére a jövőre felvételiző, illetve az idei évben felvételt nem nyert diákok körében is.

Középiskola után számos olyan érettségire épülő szakma választható, melyek jellemzően igénylik például a nyelvtudást, magasabb szintű informatikai ismereteket, jó logikai és szervező készséget. Ugyanakkor a szakképző iskolák olyan nappali rendszerű képzésben induló szakmákra is várják érettségizett tanulók jelentkezését, amelyeknél a jelentkezés bár nem érettségihez kötött, középfokú OKJ-s végzettséget adnak, ám innen is van továbbtanulási lehetőség, ráadásul az ún. hiányszakmákat is ezek között lehet megtalálni. A kamara célja, hogy a piacképes szakmák bemutatása mellett segítsen a szakképző iskola és gyakorlati képzőhely megtalálásában is.

A szakmatanulás előnyökkel is járhat. Egy érettségi után megszerzett szakma akár többlet pontokat is jelenthet egy újabb, a szakiránynak megfelelő felvételinél. Ezen felül a megszerzett szakmai ismeretek és gyakorlat további előnyöket jelenthetnek, hiszen a tudást a további tanulmányok során is hasznosítani lehet.

Annak, aki a szakmai képzést választja, folyamatos marad a tanulói jogviszonya, így továbbra is jogosult különböző juttatásokra, mint például családi pótlék, diákigazolvány. A legtöbb szakma esetén lehetőség van tanulószerződést kötni a gyakorlati képzésre, amely alatt a cégtől havonta a minimálbér minimum 15%-ra kapja az egyéb juttatások mellett. Hiányszakma választása esetén pedig ezen felül 10-30 ezer forint összegű iskolai ösztöndíj is jár.

A kamara célja, hogy a felvételt nem nyert tanulóknak megmutasson egy másik sikeres pályához vezető utat, melynek sok előnyét később is hasznosíthatja: anyagi előnyök, később is használható szakmai tudás. A megfelelő szakma választásával az érettségizett, pályaválasztás előtt álló fiatal akár elérhet ugyanahhoz a célhoz, melyet egyetemmel, főiskolával tűzött ki.

A baranyai tanulók pályaválasztásának segítése, valamint a pályaorientációban érintett valamennyi résztvevő, szülők és tanárok széleskörű tájékoztatása érdekében fejlesztette ki a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara a palyavalasztasbaranya.hu weboldalt, melyen a júliusi megjelenést követően az érdeklődők minden szakmaválasztáshoz szükséges információt megtalálhatnak.