Üdvözöljük a

Roma lányok oktatását támogató mentorprogram indult | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Roma lányok oktatását támogató mentorprogram indult

Szerző: Somogyi-Antalfy Krisztina | 2016. június 1.

Százötvenegymillió forintos program indult azzal a céllal, hogy minél több roma lány folytassa a tanulmányait a nyolc általános iskolai osztály elvégzése után is.

Ma Magyarországon a roma lányok csaknem 80 százaléka már az első középiskolai évben lemorzsolódik, de már régóta gondot okoz, hogy nem csak a roma lányok, de általában a roma fiatalok korán elhagyják az iskolát.

 

Jelenleg a roma nők mindössze 20 százaléka dolgozik. Ennek az is oka, hogy hamar családot alapítanak, amikor azonban a gyerekek felnőnek, a nők végzettség híján nem tudnak elhelyezkedni.
A minisztérium civil szervezeteknek, egyházaknak, önkormányzatoknak és szociális intézményeknek írt ki pályázatot, azoknak, akiknek már van gyakorlatuk abban, hogy ezt a csoportot fel tudják karolni. A 26 nyertes pályázó ebben segít.

 

Ugyanis nem arról van szó, hogy egy-egy lányt kell segíteni, hanem ismerni kell hozzá a családját, az iskoláját, kapcsolatot kell tartani a tanáraival is. Meg kell győzni ezeket az embereket, hogy minden segítséget adjanak meg a lányoknak ahhoz, hogy az iskolában maradhassanak.

A 13-15 éves lányokat napi szinten mentor is segíti, akiknek legtöbbje nő. Elsősorban a tanulásban, de lelki támogatást is nyújtanak nekik.

 

Forrás: Inforádió

 

Pályaválasztással kapcsolatos hírekért kattintson ide: