Üdvözöljük a

Sikeresen lezárult a baranyai vállalkozások munkaerő-piaci várakozásait felmérő kutatás | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Sikeresen lezárult a baranyai vállalkozások munkaerő-piaci várakozásait felmérő kutatás

Szerző: Fülöp Attila | 2014. október 28.

Sikeresen lezárult a 2014. évi „Rövidtávú munkaerő-piaci előrejelzés” elnevezésű kutatás, amely során a baranyai vállalkozások munkaerő-piaci várakozásait mérték fel.

A Pécs-Baranyai Kereskedelemi és Iparkamara (PBKIK) és a munkaügyi kirendeltségek idén is felmérték Baranya megye vállalkozóinak munkaerő-piaci várakozásait. A két hivatal kérdezői az elmúlt másfél hónap folyamán közel 300 vállalkozáshoz jutottak el. A személyes megkeresések során a cégvezetőktől – többek között - kiderült, hogy az adott vállalkozásnak milyen a kapacitáskihasználtsága, milyenek az üzleti várakozásai, hogyan alakult a létszámgazdálkodása az idén, illetve mit tervez 2015-ben, valamint képezte-e munkavállalóit az elmúlt időszakban.

A felmérés során szerzett adatokat az MKIK Gazdaság-és Vállalkozáskutató Intézet (GVI) összegzi, majd a többi megye adatait is felhasználva országos elemzést készít. Az elemzés várhatóan november végétől a GVI honlapján lesz elérhető.

A felmérés során gyűjtött adatok, valamint a később megjelenő országos elemzés segítik előrejelezni a megye munkaerő-piaci keresletének várható alakulását, ami a megyei beiskolázási irányok és arányok, valamint az ösztöndíjra jogosító szakmák (hiányszakmák) meghatározásánál fontos információ lehet a PBKIK mellett működő Baranya Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság számára is.