SNI tanulók lehetőségei a szakképzésben

Szerző: Somogyi-Antalfy Krisztina | 2015. május 13.

Suli-iránytű az SNI tanulók szakmaválasztásához elnevezéssel pályaválasztási rendezvényt szervezett április végén a kamara. A sajátos nevelési igényű (SNI) tanulók pályaválasztásának támogatásához mind a szülők, mind tanáraik nagy odafigyelése és széleskörű tájékozottsága szükséges annak érdekében, hogy a gyermek minél sikeresebb legyen, képességeihez mérten a legmegfelelőbb pályát, későbbi megélhetést biztosító szakmát válasszon.

A program keretében a meghívott 6-7. évfolyamos diákok játékos feladatokkal próbálhatták ki magukat egy-egy szakmacsoportra jellemző gyakorlati tevékenységben. Mindenki megtapasztalhatta, hogy mely területen érezte jól magát és mozgott biztonsággal, melyik szakmacsoportban érdemes gondolkodnia a továbbtanuláskor, illetve hogy melyek voltak azok a készségek és képességek, amelyeket fejleszteni érdemes. A játékok közben a szülők és tanárok megfigyelhették a gyerekeket, valamint információt is kaphatnak a szakmákról, a sajátos nevelési igényű tanulók számára elérhető képzésekről, iskolákról, valamint a törvényi előírásokról és arról, hogy mely rész-szakképesítések esetén kaphatnak ösztöndíjat a tanulók.

A délelőtt során lehetőség nyílt egyéni tanácsadásokra, szakmai beszélgetésekre is a szakiskolák és speciális szakiskolák megjelent képviselőivel, SNI tanulók szakmai képzését segítő szakemberekkel.

 

A Suli-iránytű ősszel ismét megrendezésre kerül azon 6-8. évfolyamos SNI tanulók számára, akik erről rendezvényről lemaradtak. Bővebben: www.palyavalasztasbaranya.hu