Üdvözöljük a

Sok pályakezdő fiatal keres állást | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Sok pályakezdő fiatal keres állást

Szerző: Fülöp Attila | 2014. június 19.

A munka nélkül lévő pályakezdők aránya továbbra is jelentős, annak ellenére, hogy az álláskeresők száma országosan folyamatos csökkenést mutat.

A rendelkezésre álló adatok alapján a 2014. májusi zárónapon az előző év azonos hónapjához képest 0,7 ezer fővel csökkent a regisztrált álláskeresők száma.

 

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat rendszerében 2014. májusában 62,4 ezer regisztrált pályakezdő álláskereső szerepelt, ami az összes álláskereső között 12,1%-os arányt jelent.

 

Az adatokból tehát látszik, habár az álláskeresők száma országosan folyamatos csökkenést mutat, a pályakezdő álláskeresők aránya továbbra is jelentős.

 

Számos felmérésből ugyanakkor kiderül, hogy jelentős a betöltetlen álláshelyek száma, így továbbra is fennáll a probléma, miszerint a gazdasági szereplők igényeinek a munkaerő-piaci kínálat nem tud megfelelni, és ez a pályakezdőkkel kapcsolatban is elmondható.

 

Ez a tény ismételten felhívja a figyelmet a pályaválasztás fontosságára, arra, hogy az iskolából kikerülő fiatalok olyan végzettséggel, szakmával rendelkezzenek, amely eladható a munkaerőpiacon.

 

A pályaválasztásra, illetve a szakmaválasztás fontosságára tehát még nagyobb hangsúlyt kell fektetni, annak érdekében, hogy a jövőben a munkaerőpiacon olyan potenciális munkavállalói kör álljon rendelkezésre, amely a gazdasági szereplők igényeinek meg tud felelni.

 

E feladat megvalósításában a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara is részt vállal, hiszen kiemelt helyen kezeli a pályaorientációt és a pályaválasztást, továbbá szerepe van a kamara mellett működő Baranya Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottságnak is, amely évente meghatározza a megyében indítható szakképzés irányait és arányait, valamint az ösztöndíjra jogosító szakképesítések (hiányszakmák) körét, segítve ezzel a képzési rendszer és a munkaerő-piaci igények összhangjának megteremtését.

 

 

(Statisztikai adatok forrása: Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat)