Szakértők képzése a kamarában

Szerző: Szemere Adrienn | 2015. február 12.

A kamara 2014. február 11-én fórumot rendezett a gyakorlati képzőhely ellenőrzésben érintett szakértőknek, valamint az elméleti képzést végző iskolák igazgatóinak, képviselőinek.

A rendezvény résztvevői Cséfalvay Ágnes szakképzési osztályvezető előadásából képet kaptak a szakképzés jelenlegi helyzetéről, a kamara szakképzésben vállalt közfeladatairól, kiemelve a gyakorlati képzőhelyeken folyó oktatás ellenőrzését. A 10.-11. osztályban a tanulók kizárólag a cégnél töltik a gyakorlatot, az oktatás kerettanterv szerint zajlik, a vizsgára való felkészítés a cégnél történik. Ennek tükrében szakértőket minőségi és szigorúbb ellenőrzésre kérte, hiszen a gyakorlati képzésben részt vállaló gazdálkodók csak emellett lesznek képesek megfelelni az elvárásoknak és csak így biztosított egy esetleges ellenőrzés pozitív kimenetele. Hangsúlyozta a kamara és ezáltal a szakértők segítő, tanácsadó megelőző szerepét is. A cél a jogszabályi keretek közötti működés segítése.


 

A fórumon kiemelt hangsúlyt kapott az eddigi ellenőrzések során felmerült problémák megvitatása, előtérbe helyezve a kerettantervi oktatást, ebből következően a foglalkozási napló pontos vezetését, illetve, a kötelező tanulói juttatások dokumentálását. Tájékoztatta a résztvevőket a jogszabályi változásokról is, mely hatással van a gyakorlati képzőhelyek ellenőrzésére is.

Ellenőrzést végző szakértő az lehet, aki érvényes pályázattal szerepel a kamara szakértői névjegyzékében, valamint rendelkezik az MKIK által kiadott tanúsítvánnyal. Az elmúlt két évben 82 szakértő szerzett tanúsítványt, az idei évben újabb 15 fő képzésére és vizsgáztatására kapott a kamara támogatást.

Ebben az évben 600 gyakorlati képzőhely ellenőrzésre van lehetőség.