Szakiskolásoknak fejlesztett munkavállalói tananyagot a Liga Szakszervezetek

Szerző: Pfiszter Melinda | 2015. március 2.

A Liga Szakszervezetek Munkavállalói ismeretek címmel szakiskolák számára fejlesztett tananyagot, amelynek tesztelése februárban már el is indult, országszerte tíz szakiskola negyven pedagógusa és 680 diákja vesz részt kipróbálásában.

A tananyagot elsőként tesztelő iskolák, tanárok, és diákok visszajelzései alapján kerül be a szakoktatás rendszerébe, a diákok külön tantárgy keretében szerezhetik majd meg a munkaerő-piacon is szükséges ismerteket.

 

A tanulók megismerhetik a hatékony álláskeresési technikákat, ismereteket szerezhetnek az önéletrajz készítésével kapcsolatban. Feladatok segítésével állásinterjús szituációkban sajátíthatják el a szükséges praktikákat.

 

A tankönyv részletesen bemutatja a foglalkoztatással kapcsolatos alapvető munkajogi ismereteket is, például a foglalkoztatási- és adófizetési formákat, továbbá általános pénzügyi ismerteket is ad. A tankönyv és a munkafüzet mellett tíz szakmacsoporthoz - agrár, könnyűipar, gépipar, államigazgatás, közgazdaságtan, művelődés, jóléti, kereskedelem, építőipar, technológia - készült specifikus oktatási- és módszertani segédlet.

 

A jövő munkavállalóinak tájékoztatásába a pécsi kamara is bekapcsolódik, a Liga Szakszervezetek helyi képviselőjével közösen tartanak osztályfőnöki órákat, ahol a diákokat tájékoztatják arról, mire kell odafigyelni kezdő munkavállalóként (munkaszerződéstől a kötelezettségeken keresztül a juttatásokig).

 

 

Forrás: MTI