Üdvözöljük a

Szakképzési Bizottsági ülés a kamarában | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Szakképzési Bizottsági ülés a kamarában

Szerző: Bánné Lukacsovics Aranka | 2013. június 28.

A Bizottság tagjai áttekintették az elmúlt időszak szakmai munkáját, az elvégzett feladatokat, s megismerhették a szakképzési terület előtt álló újabb feladatok sokaságát.

Az Állami Számvevőszék kamaránál és a gyakorlati képzést folytató gazdálkodó szervezeteknél történt vizsgálata megnyugtató eredménnyel zárult. Az állami pénzek felhasználása a jogszabályi előírásoknak megfelelően történt. Hiányosságot a gazdálkodó szervezeteknél, a tanulók képzéséről vezetendő foglalkozási napló vezetésének elmulasztása, illetve annak hiányos vezetése miatt állapítottak meg.

 

Elkészült a Gazdaság és Vállalkozáskutató Intézet által a „Szakképző iskolát végzettek iránti kereslet és kínálat” alakulására végzett felmérés elemzése. Az elemzés egyik legfontosabb következtetése, hogy összességében országosan a szakmunkás kibocsátásban túlkínálatra lehet számítani, ami viszont jelentős szakmaszerkezeti eltéréseket rejt magában. Az országos túlkínálati adat mögött jelentős részben a következő néhány szakma áll: szociális gondozó és ápoló, logisztikai ügyintéző, fodrász, informatikai rendszergazda és a gyógy-és sportmasszőr. Egyes szakmák iránt viszont jelentős kereslet várható. Ilyen szakmák az eladó, az autószerelő, a szakács, a pincér és a lovász, ami azonban nem feltétlenül tükrözi a munkáltatói elvárásokat. A kutatás eredményeként megállapítható, hogy, bár összességében magas szakmunkás kibocsátásra lehet számítani, a vállalkozások mégis szakemberhiánnyal kell, hogy szembesüljenek, mert a végzett tanulók jelentős része várhatóan mégsem jelenik meg a munkaerő-piacon, még a keresett szakmák esetében sem.

 

A Szakképzési Bizottság eseti jelleggel Vizsgáló Bizottságot állít fel a kamarába beérkező szakképzéssel kapcsolatos ügyek kivizsgálására. Ennek a folyamatnak a biztosítására került megalkotásra, majd elfogadásra a Vizsgáló Bizottság Ügyrendje. A tanulók gyakorlati képzése során gyakran merül fel probléma, melynek kivizsgálására, majd a megoldására gondot kell fordítani.

 

A Bizottság döntött a benyújtott szakértői pályázatok és szintvizsga elnöki pályázatokról is.