Szakképzési Bizottsági ülés

Szerző: Bánné Lukacsovics Aranka | 2013. október 18.
Cimkék: szakképzés

Üzemlátogatással egybekötött ülést tartott Siklóson, a Vasúti Vendéglőben a Szakképzési Bizottság.

Tankó Ferenc, a Vasúti vendéglőt üzemeltető vállalkozó a tanulók gyakorlati képzésével kapcsolatos tapasztalatairól számolt be a Szakképzési Bizottság kihelyezett ülésén. Hosszú évek óta tanítja a pincér és szakács tanulókat a szakma gyakorlati ismereteire. Ezalatt a közel ötven év alatt több mint 100 tanulót képeztek a vendéglőben. A jogszabályok sokszor módosultak, hol kedvezőtlen, hol kedvező változásokat hozva. Pozitívumként emelte ki, hogy könnyebbé és viszonylag gyorsabbá vált a pénzügyi elszámolás rendszere. A képzés egyik hátrányaként pedig azt, hogy a duális képzésben még mindig az iskolai képzésben eltöltött idő dominál, a gyakorlati képzés rovására. Egyetértett a mesterképzés fontosságával, de a pályán hosszú évtizedeket eltöltő szakemberek számára kötelező mestercím megszerzése már nem biztos, hogy valós elvárás.
Várszegi Gyula alelnök vezetésével ülésező Bizottság áttekintette a további szakképzési aktuális témáit. Így a kamara pályaválasztási aktivitását, a mesterképzés, a gépipari cégek technológiai felmérését, a decentralizált pályázat aktuális feladatait, eredményeit, az e területeken folyó munkákat.
A Bizottság tagjai elfogadták a szakképzési divízió 2014.évre tervezett költségvetését.

A vendéglátó szakmákban a minőségi szakemberképzés erősítése érdekében szükségessé vált a tanulók gyakorlati képzését végző képzőhelyek felülvizsgálata, minősítése a képzés szempontjából. Ennek érdekében meghatározásra kerülnek azok a minimum feltételek, melynek hiányában a képzőhelyek nem tudnak majd tanulót képezni. A vendéglátó szakma szakembereiből álló team végzi a kategorizálás alapjainak kidolgozását. A Szakképzési Bizottság egyetértett ennek fontosságával, s egyhangúan megszavazta ennek a rendszernek a kidolgozását.