Üdvözöljük a

SZAKMA SZTÁR FESZTIVÁL | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

SZAKMA SZTÁR FESZTIVÁL

Szerző: Piacsek László | 2013. április 26.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) 2013-ban hatodik alkalommal rendezte meg a Szakma Sztár Fesztiválon 39 szakképesítésben a szakiskolás és a szakközépiskolás diákok országos szakmai versenyét, a Szakma Kiváló Tanulója (SZKTV) és az Országos Szakmai Tanulmányi (OSZTV) Versenyeket.

A versenyek célkitűzése a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák, beleértve a ráépülő, magasabban kvalifikált szakmákat is, társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése.

Az SZKTV-re jelentkező - a szakképző intézményekben végzős - tanulók száma 2008. óta erőteljes növekedést mutat. Az első évben 15 szakmában 2.006, 2009-ben 25 szakmában 2.568, 2010-ben 23 szakmában 2.665 fiatal mérte össze tudását.

2012-ben az SZKTV-n 28, az OSZTV-n 10 szakképesítésben közel 6.300 főre növekedett a versenyeken indulók száma. A közel 150 iskolából 293 diák került be az országos versenyek döntőjébe.

A versenyek szervezése, a szakképesítések kiválasztása során külön hangsúlyt fektettünk a gazdaság által igényelt szakmákra a pályaorientáció, a pályaválasztás elősegítésére, a hiányszakmák népszerűsítésére.

A kezdetektől fogva biztosítottuk a lehetőséget, hogy a területi kamarák szervezésében a vidéki iskolák tanulói minél nagyobb számban tekinthessék meg az országos versenyek döntőit.

A rendezvény sikerét mutatja, hogy az országos döntőt több mint 13.000 látogató kísérte figyelemmel, melyből 9.000-en vidékről érkeztek.

 

A verseny fordulói: elődöntő, előválogató és a döntő

 

Az elődöntőket országosan szakmánként egységes elvárások, követelmények alapján a területi kamarák szervezik és bonyolítják le. Az elődöntőket azonos napokon, azon belül a feladatokat ugyanazon időpontokban oldják meg a versenyzők.

A dolgozatokat az egységes javítása, értékelése miatt az MKIK által felkért szakértők végzik. A versenydolgozatokon a tanulóknak csak a kódszámuk szerepelhet. A versenyzők a dolgozatok javítását követően megtekinthetik dolgozataikat és észrevételeket tehetnek a javítást illetően. Az észrevételeik megvizsgálását követően alakul ki az elődöntők végső eredménye.

 

A szakmák előválogatóiba az elődöntőkön a legjobb eredményt elérő versenyzők - az adott szakképesítésben versenyző diákok számának függvényében - kerülnek behívásra. Az előválogatókat szakképző intézmények – a verseny lebonyolítására alkalmas – tanműhelyeiben szervezzük meg. Az előválogatókon az oda bekerült diákoknak elsősorban gyakorlati illetve gyakorlati jellegű feladatokat oldanak meg.

 

Az országos döntőkbe az elődöntő és az előválogató együttes eredménye alapján kialakult sorrend alapján juthatnak a diákok. A döntőbe behívott diákok száma szakmánként változó (3-8 fő), akiknek a verseny látogatói előtt kell a versenyfeladatokat megoldaniuk, melyen gyakorlati és elméleti feladatok egyaránt szerepelnek.

Szakmánként átlagosan 200 m2-es terület került kialakításra a szakma jellegének és a biztonsági előírásoknak megfelelően.

 

A döntőket kezdetektől fogva Budapesten, a Hungexpo területén tartjuk.

 

A versenyek első három helyezettje és felkészítőik az ünnepélyes eredményhirdetésen érmeket illetve emléklapot, a versenyt támogató szponzoroktól pedig szerszámokat, gépeket, egyes esetekben munkahelyi ajánlatot kapnak jutalmul. Valamennyi, a döntőbe jutott versenyző a részvételéről „Emléklapot” vehetett át.

Azon szakmák versenyeinek első helyezettjei, melyekben Magyarország versenyzőket nevez anemzetközi versenyekre – WorldSkills (ifjú szakmunkások világbajnoksága), EuroSkills (ifjú szakmunkások Európa bajnoksága – meghívást kapnak azok végső válogató versenyeire. Több szakképesítésben az országos versenyeken sikeresen szereplő versenyző képviselhette hazánkat a nemzetközi versenyeken.

A versenyzők mellett több gazdálkodó szervezet, iskola is bemutatkozik a helyszínen, valamint a Nemzeti Munkaügyi Hivatal munkatársai tájékoztatókat, „tárlatvezetést” tartanak az érdeklődők számára.

A döntőt szakmai és szórakoztató műsorok is színesítik. A fellépők elsősorban középiskolák diákjai, kultúrcsoportjai közül kerülnek ki.

A látogatók egyes szakmák standján a nekik szóló feladatokban saját maguk is kipróbálhatják tehetségüket.

 

Az országos SZKTV és OSZTV versenyeket megkoronázó Szakma Sztár Fesztivált nagyszabású nyitó- és záró-ünnepéllyel tesszük még emlékezetesebbé.

 

A 2012/2013-s tanév döntőin 198 versenyző vesz részt.

A szakmai verseny első napján április 24-én az ünnepélyes megnyitót követően kezdődtek meg a szakmai versenyek döntő fordulói. A döntő második napjának estéjén került sor az eredmények összesítésére, majd 2013. április 26-án lesz a verseny ünnepélyes eredmény hirdetése.

 

2013-ban a versenyek a következő szakmákban kerültek meghirdetésre:

SZKTV:      ács, állványozó; bőrdíszműves; burkoló; bútorasztalos; cukrász; élelmiszer- és vegyiáru-eladó; épületasztalos; férfiszabó; festő, díszítő, mázoló és tapétázó; fodrász; gázfogyasztóberendezés- és csőhálózat-szerelő; gépi forgácsoló; géplakatos; hegesztő; hűtő- és klímaberendezés-szerelő, karbantartó; kárpitos; kozmetikus; kőműves; központifűtés- és csőhálózat-szerelő; műszakicikk eladó; női szabó; pincér; szakács; szerkezetlakatos; szerszámkészítő; tetőfedő; villanyszerelő; vízvezeték- és vízkészülék-szerelő.

OSZTV:      automatikai műszerész; bútoripari technikus; elektronikai technikus; erősáramú elektrotechnikus; épületgépész technikus; gépgyártástechnológiai technikus; kereskedő; magasépítő technikus; mechatronikai műszerész; vendéglős.

 

Forrás: MKIK www.mkik.hu