Üdvözöljük a

Szakmai gyakorlat külföldön | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Szakmai gyakorlat külföldön

Szerző: Szemere Adrienn | 2014. május 26.

Egyre több esetben fordul elő, hogy a tanulók külföldön szeretnének gyakorlatot szerezni, ilyen módon teljesítve az előírt szakmai gyakorlatot. A gyakorlat megszervezése történhet úgy, hogy maga a gazdálkodó szervezet viszi ki a tanulót, de lehetséges az is, hogy az elméleti képzést végző iskola szervezi a kinti gyakorlatot.
Felvetődik a kérdés, hogy mi történik ilyenkor az érvényben lévő tanulószerződéssel. Megszűnik? Szünetel?

A tanulószerződés megszüntetése vagy igazolatlan hiányzásként történő dokumentálása nem helytálló, mivel azok a Szakképzési törvény rendelkezéseivel ellentétesek.

A tanulószerződés szüneteltetése, abban az esetben lehetséges, ha szünetel a tanuló tanulói jogviszonya. Mivel a külföldi gyakorlat alatt a diák tanulói jogviszonya nem szünetel, így a tanulószerződés sem szüneteltethető.

Megoldási javaslat lehet, hogy az érintettek (az iskola és a gyakorlatot szervező) közösen dolgozzák ki a külföldi gyakorlaton töltött idő és a szakirányú gyakorlaton szerzett tapasztalatok beszámításának módját, módszerét és szakmai feltételeit.
A külföldi szakmai gyakorlatnak csak abban az esetben van értelme, ha azon a tanuló az iskola és a gyakorlati képző közös elhatározása, vagy legalább a gyakorlati képző beleegyezése alapján vesz részt.

Minden esetben -mivel a tanulószerződés érvényben van- a gazdálkodó szervezet köteles a tanulói juttatásokat biztosítani, valamint a normatívát is lehívhatja. Az iskola által szervezett kint lét esetén célszerű egy dokumentumban lefektetni a tanuló biztosításra vonatkozó rendelkezéseket (munkavédelmi oktatás, felelősségbiztosítás), hiszen egy külföldön történt baleset esetén nem vonható felelősségre a gazdálkodó szervezet. Valamint az iskola külön dokumentumban igazolja a gazdálkodó szervezet felé a kint töltött gyakorlat letöltését.
Kiskorú tanuló esetén minden esetben szükséges a szülői beleegyezés.