Üdvözöljük a

Szakmai versenyek, pályaválasztás, gyakorlati képzés | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Szakmai versenyek, pályaválasztás, gyakorlati képzés

Szerző: Bánné Lukacsovics Aranka | 2017. február 17.

A kamara Humánerőforrás Bizottsága február 14-én ült össze, hogy tájékozódjon és döntsön a szakképzés, a humánerőforrás –fejlesztés néhány kérdésében.

A bizottsági ülésre meghívást kapott a Pécsi Szakképzési Centrum Komlói Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája, Szakiskolája és Kollégiuma intézményvezetője, valamint a helyi gyakorlati oktatásban érintett néhány vállalkozásának képviselője, a kamara elnöke, titkára és a komlói városi elnökség tagjai.

Az ülést Várszegi Gyula elnök vezette.

 

Elsőként Kovács Balázs, a komlói szakképző iskola vezetője bemutatta a mintegy 730 tanulót magába foglaló intézményét. A tanulók mind a nappali, mind a felnőttoktatás, mind pedig a felnőttképzés keretén belül tanulhatnak, választhatnak szakmát. Lehetőség van jelentkezni a szakgimnáziumi képzésre is, ugyanakkor az intézmény a sajátos nevelési igényű tanulók számára is kínál lehetőséget a szakmatanulás területén. A gyakorlati képzésben részt vállaló munkáltatók és az iskola együttműködése példaértékű. Az együttműködés a tanulók gyakorlati munkahelyének kiválasztásában, a folyamatos szakmai egyezetésekben, a szintmérő és a szakmai záróvizsgákra történő felkészítésben is jelen van. Az országosan 30%-os lemorzsolódási arányhoz képest a komlói intézményben 10% a képzést idő előtt abbahagyók aránya. Szó volt arról, hogy vannak olyan 16 éves fiatalok, akiknek egyedül kell gondoskodniuk maguk (esetleg fiatalabb testvéreik) fenntartásáról, ezért – mivel dolgozniuk kell, kimaradnak az iskolából. A kamara azt a feladatot kapta, hogy dolgozzon ki egy ösztöndíjrendszert a hasonló helyzetben lévő tanulók támogatására.

 

Janovics László a Humánerőforrás-fejlesztési osztály vezetője tájékoztatta a bizottság tagjait:

 • A Szakma Kiváló Tanulója Versenyről. Baranyában 27 szakmában 273 tanuló vett részt az elődöntőn, melynek eredménye a napokban várható.

 • A pályaválasztás erősítése, a pályaorientáció kiemelt feladat. Számtalan program, mint a Gép-Ésszel, a Villany-Ász, vagy a tervezett IT előadások versenyek célja a továbbtanulás előtt álló diákok szakma iránti érdeklődésének felkeltése.

 • A kamara tervei között szerepel általános iskolás felső tagozatos gyerekek részére pályaorientációs nyári tábor szervezése. Ennek kidolgozása elindult, a bizottság ötletekkel, javaslatokkal, segíti a szervezést.

   

  Borsós István a pécsi kamara képviseletében részt vett a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Oktatási és Szakképzési Kollégiumának ülésén, s az ott elhangzottakról tájékoztatta a Bizottság jelen levő tagjait. A szakközépiskolába jelentkezők száma nagyon alacsony, alig 18 %, szemben a gimnáziumba jelentkezők számával. Mintegy százezer gyermek hiányzik a rendszerből. A diákok körében végzett felmérések a szövegértés, a matematika és a természettudományok területén mutatnak erős lemaradást, sürgős intézkedésekre, változásokra, szemléletváltásra van szükség.

   

  A Humánerőforrás Bizottság döntött a szakmai szakértői, a vizsgabizottsági tagi, a szintvizsga elnöki, valamint a mestervizsga-elnöki pályázatokról.

   

A Humánerőforrás Bizottság tagjai:

Várszegi Gyula, bizottsági elnök, Global Csoport 2012 Kft

Barta Sándor, „MÍG-TIG” Kft

Borsós István, Bildinform Bt

dr. Kovács Tibor, Gyógyszálló Szolgáltató Zrt

Fekete Judit, Matro Kft

Gulyás Ferenc, P-Autocity Kft

Gyarmati Szilvia, Benzon és Berger Kft

Kecskés Károly, Kecskés Fémipari Kft

Kozma Béla, Ped-Peritus Kft

Kórósi Péter, Harman Professional Kft

Máy Péter, e.v.

Németh Jenő e.v.

Papp Judit, Manifaktor Kft

Pál István, PP. Villkomplex Kft

Salamonné Maráczi Erika, Hauni Hungária Gépgyártó Kft

Szalai István Seres Kft