Üdvözöljük a

Szeptemberi tanulószerződés kötések | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Szeptemberi tanulószerződés kötések

Szerző: Piacsek László | 2016. augusztus 18.

Közeledik a 2016/2017. tanév. A gördülékeny szeptemberi évkezdés érdekében felhívjuk a gyakorlati képzőhelyeink  figyelmét a legfontosabb tudnivalókra a tanulószerződések megkötésével kapcsolatban.

Új tanulószerződéses jogviszony létesítésekor körültekintően kell eljárnia a gazdálkodóknak annak érdekében, hogy a tanulók a gyakorlati képzésüket szabályozott keretek között, időben megkezdhessék.

 

A képzőhelynek az adott szakképesítésre érvényes kamarai határozattal kell rendelkeznie. Tanulószerződés csak államilag támogatott képzésben részt vevő tanulóval köthető, akár nappali, akár esti, vagy levelező képzésben tanul.

 

A tanulószerződést körültekintően, minden lényeges és elvárt elem kitöltése után lehet csak aláírni és a kamarához beküldeni. A tanulószerződéseket a megkötést követő 5 munkanapon belül kell beküldeni 4 példányban, mind a 4 példányon eredeti aláírásokkal és bélyegzővel ellátva a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarához. A tanulószerződéses tanulók biztosítási jogviszonyának kezdete minden esetben egybe kell, hogy essen a tanulószerződésben meghatározott kezdő dátummal. Egy tanuló egyszerre egy gazdálkodóval állhat tanulószerződéses jogviszonyban.

 

Az iskola által jóváhagyott tanulói képzőhelyváltás esetén a fogadó félnek meg kell bizonyosodnia arról, hogy új tanulóját az előző gazdálkodója már kijelentette a NAV-tól.

 

A tanulószerződéses jogviszony létesítésekor a gazdálkodónak gondoskodnia kell arról, hogy legkésőbb a gyakorlati képzés első napjáig átadja a tanulónak a szükséges munkavédelmi és egyéni védőeszközöket, munka-, baleset-, és tűzvédelmi oktatásban részesítse, valamint a tanuló rendelkezzen érvényes foglalkozás-egészségügyi igazolással. A gazdálkodók - a tanuló által okozott, de a tanuló által meg nem térített károk fedezetére - felelősségbiztosítást kötelesek kötni.

 

További információval kapcsolatban forduljon a szakképzési osztály munkatársaihoz, illetve ajánljuk figyelmébe a hivatkozott cikkeinket.