Szeptembertől változik a középfokú képzés

Szerző: Bonyár Marietta | 2016. augusztus 10.

A gazdaság igényeit szolgáló, átalakuló középiskolai rendszer lehetővé teszi, hogy a középiskolában végzett diákok akár 60-65%-a szakmát szerezhessen, ne csak érettségit.

A mai iskolarendszerben a végzett diákok mindössze egyötöde hagyja el az iskolát szakmával a kezében. Ez a megváltozott gazdasági igényeket nem tudja kiszolgálni, bizonyos szakmákban hatalmas munkaerőhiány alakult ki. A problémát oktatási oldalról is orvosolni kellett, egy új, átjárható iskolarendszerrel.


A hagyományos gimnáziumi képzésben nem lesz változás, továbbra is négy évesek és érettségi bizonyítványt adnak.

A szakközépiskolák helyébe lépő szakgimnáziumban szakmai érettségi vizsga és szakképesítés lesz szerezhető. Ennek megfelelően a 9-12. évfolyamon az egységes kerettanterv szerinti közismereti képzés mellett szakmai elméleti és gyakorlati oktatás folyik majd, 4 év után nemcsak érettségit, hanem egy alapfokú szakképesítést is szerez a diák. Az érettségit követően érettségire épülő emelt szintű technikus szakképesítés szerezhető; a képzés 4+1 éves.
 
A szakiskolák helyébe lépő szakközépiskolákban az első három év után szakmai vizsgát tehetnek a diákok, majd további két év alatt felkészülhetnek az érettségire.

A szakiskola elnevezés ezentúl azokra az intézményekre vonatkozik, amelyek a sajátos nevelési igényű tanulókat készítik fel szakmai vizsgára, emellett a munkába álláshoz, az életkezdéshez szükséges ismereteket nyújtanak nekik. Ebben az esetben a tanuló négy kötelező közismereti vizsgatárgyból tesz érettségit, a képzés időtartama 3+2 év.

Az új iskolarendszer átjárhatóbb, bármikor be lehet kapcsolódni a szakképzésbe, mindemellett hatalmas karrierelehetőséget rejt magába hiszen óriási a kereslet a jó szakmunkásra. Technikusi végzettséggel akár irányító feladatokat is elláthat a szakember, ugyanakkor nem zárul be a lehetőség a diploma megszerzésére sem.

 

Forrás: origo.hu


Kapcsolódó anyagok: