Üdvözöljük a

Szintvizsgát tett, 9. évfolyamos tanuló tanulószerződés-kötési lehetősége | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Szintvizsgát tett, 9. évfolyamos tanuló tanulószerződés-kötési lehetősége

Szerző: Szemere Adrienn | 2014. január 30.

A szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVIL törvény 26. §-ának (1) bekezdése szerint a szakiskola 9. évfolyamán szervezett összefüggő szakmai gyakorlatot nem kötelező kizárólag gyakorlati képzési célt szolgáló tanműhelyben megszervezni.

Ez egyúttal tehát azt is jelenti, hogy a 9. évfolyamon csak a szorgalmi időben folyó gyakorlati képzésre vonatkozik az az előírás, hogy kizárólag tanműhelyi körülmények között szervezhető meg. Ettől formálisan független előírás, ami az Szt. 42. § (2) bekezdésében található, amely szerint tanulószerződés az első szakképzési évfolyam kezdetétől köthető.
Amennyiben egy tanulóval a gazdálkodó szervezet a 9. évfolyamon megszervezett összefüggő szakmai gyakorlat kezdetétől köt tanulószerződést ‒ függetlenül a szakmai gyakorlat megszervezésének időpontjától ‒ és a gyakorlati képzést nem tanműhelyi körülmények között szervezi meg, a fentiekben idézett törvényi előírások egyikét sem sérti. A tanulószerződés megkötése (hatályba lépése) után ugyanis az összefüggő szakmai gyakorlatot követően a 9. évfolyamon már nem kerül sor olyan gyakorlati képzésre, amelyre vonatkozna az az előírás, hogy kizárólag tanműhelyben szervezhető meg.

A tanulószerződés ezért a 9. évfolyamon az összefüggő szakmai gyakorlat elejétől köthető meg abban az esetben, ha a gyakorlati képzés megszervezésére nem kizárólag gyakorlati képzési célt szolgáló tanműhelyben kerül sor, amennyiben a tanuló rendelkezik sikeres szintvizsgával.