Üdvözöljük a

SZKTV/OSZTV versenyek és a VI. Szakma Sztár Fesztivál | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

SZKTV/OSZTV versenyek és a VI. Szakma Sztár Fesztivál

Szerző: Piacsek László | 2013. április 29.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2013-ban hatodik alkalommal rendezte meg a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV), valamint az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt (OSZTV). Ezek országos döntőjére a „VI. Szakma Sztár Fesztivál”-on 2013. április 24-26. között Budapesten, a Hungexpo Vásárközpont G és F pavilonjában került sor, melyet Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke nyitott meg.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett elődöntőkre, melyek 2013 január 7-e és 21-e között kerültek megrendezésre, 155 tanuló adta be jelentkezését 23 szakmában 13 iskolából. A legtöbben vendéglátóipari, gépipari és építőipari szakmákban indultak a megmérettetésen. Az elődöntők eredményei alapján Baranyából 14 tanuló jutott tovább az országos előválogatókra, akik közül 8-an a döntőre is bejutottak. A döntősök közül az alábbi három tanuló ért el dobogós helyezést a következő szakmákban:

 

Név és szakma

Helyezés

Cég

Felkészítő oktató

Iskola

Domokos Sándor Hegesztő

3. helyezett

B.K.N. Metál Kft. (Pécs)

Fodor Sándor és Papp Béla

500 sz. Angster József Szakképző Iskola

Kiss Dániel műszakicikk eladó

1. helyezett

Euronics Áruház Pécs (Vöröskő Kft.)

Kubinka Dániel és Mislyenácz János

Pécsi Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola

Tatai Máté pincér

1. helyezett

Laterum Szálloda és Étterem

(Laterum Kereskedelmi és Vendéglátó Kft. Pécs)

Faragó István

és Zsiga István

Pécsi Kereskedelmi, Idegenforgalmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskola

 

A versenyek célkitűzése a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák – beleértve a ráépülő, magasabban kvalifikált szakmákat is – társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése, azok népszerűsítése.

 

A versenyek és a fesztivál szlogenje: „ A jó szakma felér egy diplomával!”

 

Az országos szakmai versenyeket a Nemzetgazdasági Minisztérium által a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gondozásába átadott 39 szakképesítésben hirdettük meg, a nappali tagozaton végzős szakiskolai és szakközépiskolai tanulók számára.

 

 

A versenyeken a következő szakmák tanulói vettek részt:

 

SZKTV:          ács, állványozó / bőrdíszműves / burkoló / bútorasztalos / cukrász / élelmiszer- és vegyiáru-eladó / épületasztalos / férfiszabó / festő, díszítő, mázoló és tapétázó / fodrász / gázfogyasztóberendezés- és csőhálózat-szerelő / gépi forgácsoló / géplakatos / hegesztő / hűtő- és klímaberendezés-szerelő, karbantartó / kárpitos / kozmetikus / kőműves / központifűtés- és csőhálózat-szerelő / műszakicikk eladó / női szabó / pincér / szakács / szerkezetlakatos / szerszámkészítő / tetőfedő / villanyszerelő / vízvezeték- és vízkészülék-szerelő

 

OSZTV:          automatikai műszerész / bútoripari technikus / elektronikai technikus / erősáramú elektrotechnikus / épületgépész technikus / gépgyártástechnológiai technikus / kereskedő / magasépítő technikus / mechatronikai műszerész / vendéglős.

 

A verseny fordulói: elődöntők, előválogatók, döntők

 

Az elődöntőkön országosan közel 4.000 fő vett részt, melyeket a korábbi éveknek megfelelően a területi kamarák bonyolítottak le.

 

Az elődöntőkön a legjobb eredményt elérő versenyzők kerültek behívásra a szakmák előválogatóiba. Az előválogatókat szakképző intézmények – a verseny lebonyolítására alkalmas – tanműhelyeiben szerveztük meg. Az előválogatókon az oda bekerült diákok elsősorban gyakorlati illetve gyakorlati jellegű feladatokat oldottak meg.

 

A végső megmérettetésre, a döntőkre a háromnapos Szakma Sztár Fesztiválon került sor.

 

A Szakma Kiváló Tanulója Versenyre jelentkező – a szakképző intézményekben végzős - tanulók létszáma 2008. óta így alakult. Az induló évben 15 szakmában 2.006 fő vett részt az írásbeli elődöntőben, 2009-ben 25 szakmában 2.568 fiatal indult, a 2010. évi elődöntő résztvevőinek száma 23 szakmában 2.665 fő volt. A 2011. évi SZKTV és OSZTV versenyen az írásbeli elődöntőben 31 szakképesítésben 3.857 tanuló, 2012-ben 28 SZKTV és 10 OSZTV szakképesítésben már közel 6.300 fő írta meg dolgozatát.

 

2013-ban az elődöntőkben 3.667 tanuló mérettette meg felkészültségét, közülük 110 iskolából 198 diák jutott a döntőbe. A szakmai versenyen a jó eredményt elérők (a döntőbe

bejutottak) felmentést kaphatnak a tanév végén esedékes szakmai záróvizsga, illetve annak egyes moduljai alól.

 

A Versenyszabályzat szerint a versenyen részt vevő azon tanuló, aki az egyes modulok teljesítése során 60% vagy afeletti eredményt ért el, jeles osztályzatot kap és az adott versenyrésznek megfelelő vizsgarész letétele alól mentesül. A vizsgarész(ek) alóli mentesítésről és a versenyző által elért eredményről a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara igazolás megküldésével értesíti – a versenybizottság értékelése alapján – a versenyző iskoláját. A szakképesítő bizonyítványt az igazolás alapján a tanuló iskolája mellett működő szakmai vizsgabizottság adja ki.

 

Fentiek szerint – a versenyben elért eredménye alapján - az idén a tanulók 94 %-a kapott felmentést a teljes szakmai vizsga letétele alól.

A verseny sikerét közvetlenül 780 közreműködő (versenyfelelősök, szakértők, szervezők, az egyes szakmák versenyét szervező, ún. támogató iskolák tanárai és diákjai) illetve 470 szervezet (szakmai támogató cégek és vállalkozások, szakiskolák, egyesületek, érdekképviseletek) munkája, együttműködése segítette.

 

A Szakma Sztár Fesztiválon a tavalyi évhez képest idén nagyobb hangsúlyt kaptak a EuroSkills és a WorldSkills versenyek. Magyarország 15 szakmában, 16 versenyzővel fogja képviseltetni magát ez év júliusában a WorldSkills Leipzig 2013 versenyen.

A Szakma Sztár Fesztivál ideje alatt két szakmában – mechatronika és villanyszerelő - WorldSkills válogatóversenyek kerültek megrendezésre, vállalati ICT szakmában pedig már a 2014-es EuroSkillsre keresték a versenyzőket. Emellett hét szakmában tartottak bemutatót azok a fiatal szakemberek, akik már kvalifikálták magukat az idei világversenyre (virágkötő, fodrász, szépségápoló, festő, épületasztalos, bútorasztalos, kőműves).

 

A fesztiválra ez évben – ingyenes részvétellel – közel 14 ezer látogató érkezett. A vidéki iskolákból, a területi kamaráink szervezésében, 200 autóbusszal több mint 9 ezer diák  vett részt látogatóként. Több mint 60%-uk 6-7-8. osztályos, pályaválasztás előtt álló fiatal volt. A budapesti általános iskolák részére küldött meghívás eredményeként további közel 5.000 fő látogatott ki.

 

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara közel 400 pályaválasztás előtt álló tanuló és kísérőik számára biztosított lehetőséget a budapesti döntőn való részvételre április 24-25-én összesen 9 busszal.

 

A verseny látogatói között köszönthettünk országgyűlési és minisztériumi képviselőket, az MKIK elnökségi tagokat, a területi kamarai tisztségviselőket, munkatársakat.

 

A Nemzeti Munkaügyi Hivatal munkatársai a helyszínen interaktív feladatokkal várták az érdeklődő fiatalokat, akik szakmabemutató filmeket nézhettek, szakmatotót, valamint pályaorientációs kérdőíveket tölthettek ki, szakmai tárlatvezetésen vehettek részt. A látogató diákok egyes szakmák standján a nekik szóló feladatokban saját maguk is kipróbálhatták tehetségüket.

 

A verseny megtekintésével párhuzamosan a látogatóknak népszerű előadók és az iskolák tehetséges diákjai által előadott, szórakoztató műsorszámok megtekintésére nyílt lehetőségük.

A szakmák országos versenyei és az VI. Szakma Sztár Fesztivál médiavisszhangja erős volt, a közszolgálati televízió (MTV) mellett a Magyar Rádió, a sajtó és internetes hírportálok is tudósítottak az eseményről.