Üdvözöljük a

Szociális gondozók is köthetnek tanulószerződést | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Szociális gondozók is köthetnek tanulószerződést

Szerző: Bakó Eszter | 2015. november 27.

Évek óta problémát jelent, hogy a szociális gondozó és ápoló szakmában tanulók a gyakorlati oktatás teljesítését nem végezhetik tanulószerződéssel.

Évek óta problémát jelent, hogy a szociális gondozó és ápoló szakmában tanulók a gyakorlati oktatás teljesítését nem végezhetik tanulószerződéssel. Ennek a szakmának a Szakmai és vizsgakövetelménye szerint a teljes képzés 40% - a gyakorlati oktatás. A Szakképzési törvény szerint ez az arány jelenleg tanulószerződés kötésére kötelezi a tanulót és a gyakorlati képzőhelyet. Azok a gyakorlati képzőhelyek azonban, ahol e szakma sajátosságait meg lehet tanulni, általában költségvetési szervezetek, ahol csak Együttműködési megállapodással képezhetők a tanulók.

A Szakképzési törvény legújabb módosítása 2016. január 1 – től lehetővé teszi, hogy költségvetési szervezetek is köthessenek tanulószerződést. Ahhoz, hogy a gazdálkodó szervezetekhez hasonlóan a normatív támogatást ezek a szervezetek is igényelhessék, kérniük kell a NAV – tól, hogy szakképzési hozzájárulásra kötelezettek lehessenek. A terhet nem kell fizetniük, de az éves normatívát visszaigényelhetik.