Támogatás a fogyatékkal élő álláskeresőknek

Szerző: Pfiszter Melinda | 2014. július 8.

A lakóhely már önmagában eldönti a fogyatékkal élők elhelyezkedésének esélyeit. Mindez annak a 230 interjúnak az egyik legfontosabb tanulsága, amelyet egy nemrég zárult országos szakmai program résztvevőivel készítettek.

Ne a fogyatékosságért, hanem a teljesítményért fizessenek a cégek – mutat rá az egyik legfontosabb problémára a fogyatékkal élők álláskeresését segítő program tanácsadója.

A RehabJob a magyar piacon elsőként vágott bele a megváltozott munkaképességűek integrálódásának segítésébe.
A féléves program azt célozta, hogy szervezett tanácsadás és képzés keretében segítse a fogyatékkal élőket felkészülni az álláskeresésre és a munkahelyi környezetbe történő beilleszkedésre. A tréning az elhelyezkedéshez szükséges legfontosabb készségek, így az önéletrajzírás, az állásinterjúra való felkészülés és a munkatársakkal történő együttműködés elsajátításával segítette a felkészülést, ugyanakkor az interjúk révén országos képet igyekezett kialakítani a speciális helyzetű munkavállalók elhelyezkedési esélyeiről.

A megváltozott munkaképességűek szervezeteinek szakmai tevékenységét támogató programba 2013. novemberétől 230 fogyatékkal élő személyt vontak be.

 

A résztvevőkkel folytatott interjúk tanulságai elgondolkodtatóak – Budapestet és néhány nagyvárost leszámítva kevés esélye van az elhelyezkedésre egy megváltozott munkaképességűnek. Nagyon sok olyan munkavállaló vett részt az interjúkban, akinek reménytelen a helyzete: nem a fogyatékossága miatt, hanem mert a fogyatékosságával azon a környéken nem lehet munkát kapni. Mindeközben a nagyvárosokban óriási túljelentkezés van a megváltozott munkaképességű munkavállalóknak hirdetett állásokra.

 

További probléma, hogy gyakran a cégek nem tudnak vagy nem mernek informatív álláshirdetéseket írni, és így a pályázók sem képesek felmérni, milyen feladatokat kellene ellátniuk, előfordul az is, hogy sem a megváltozott munkaképességű pályázó, sem a munkatársat kereső vállalat nem tudja pontosan, hol és hogyan szerepeljen az önéletrajzban a fogyatékosság.

RehabJob célja, hogy a cégek ne kötelezettséget, hanem lehetőséget lássanak a megváltozott munkaképességűek foglalkoztatásában.

 

Forrás: Pécsi Kistérségi Foglalkoztatási Paktum