Tanulói munkavégzés pihenő és munkaszüneti napokon

Szerző: Piacsek László | 2014. október 1.

Körültekintően kell eljárni a tanulószerződéses tanulók gyakorlati képzésének megszervezésével, amennyiben arra pihenő, vagy munkaszüneti napon kerül sor.

A gazdálkodó szervezet heti pihenőnapokon, illetőleg munkaszüneti napokon (a munka törvénykönyvében meghatározott napok, általában a nemzeti ünnepek, illetve újév, húsvét, pünkösd és karácsony) – a szakképző iskola hozzájárulásával – csak akkor foglalkoztathatja a tanulót gyakorlati képzés céljából, ha a szervezetnél rendeltetése folytán e napokon is munkavégzés folyik (pl. vendéglátás, kereskedelem stb.) vagy ha a tanuló a mulasztását pótolja. Az igénybe vett idő helyett ‒ lehetőleg a következő gyakorlati képzési napon ‒ ugyanolyan mértékben kell szabadidőt biztosítani, kivéve, ha a tanuló a mulasztását pótolja.

 

Hogyan és milyen mértékben kell a tanuló részére szabadidőt biztosítani, ha a tanuló gyakorlati képzésére heti pihenőnapon, illetve munkaszüneti napon kerül sor?

 

A heti pihenőnapon, illetve munkaszüneti napon teljesített gyakorlati képzés időtartama helyett a tanulónak a hét más gyakorlati képzési napján kell szabadidőt biztosítani. A szabadidő mértéke megegyezik a heti pihenőnapon, illetve munkaszüneti napon teljesített gyakorlati képzés időtartamával. Ha a munkavégzésre a heti pihenőnapon, illetve munkaszüneti napon azért került sor, mert a tanuló a mulasztását pótolta, nem jár a részére szabadidő.

 

Tanulószerződéses gyakorlati képzéssel kapcsolatos kérdéseivel keresse kamaránk munkatársait!

Kapcsolódó anyagok: