Üdvözöljük a

Téli szünet a gyakorlati képzésben is | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Téli szünet a gyakorlati képzésben is

Szerző: Piacsek László | 2015. december 17.

Beosztható-e a téli szünet ideje alatt a tanuló gyakorlati képzésre? Mi a teendő, ha a szakképző iskolai tanuló gyakorlati képzésére iskolai szünetben, heti pihenőnapon, illetve munkaszüneti napon kerül sor?

Az idei iskolai téli szünet 2015. december 21-től 2015. december 31-ig tart. A szünet előtti utolsó tanítási nap 2015. december 18. (péntek), a szünet utáni első tanítási nap 2016. január 4. (hétfő).

 

Alapesetben a tanulóknak nem kell dolgozniuk a téli szünet ideje alatt.

 

Az alapesettől eltérően két lehetőség áll a tanulók foglalkoztatására a téli szünet ideje alatt.

 

1. A gyakorlati képzést folytató szervezet a heti pihenőnapokon és a munkaszüneti napokon, valamint az őszi, a téli és a tavaszi szünet időtartama alatt a tanulót gyakorlati képzésre csak a rendeltetése folytán e napon is működő gyakorlati képzési helyen és a szakképző iskola hozzájárulásával veheti igénybe, mulasztás pótlása végett, illetve megbeszélés alapján önkéntes alapon!

 

Az igénybe vett idő helyett a gyakorlati képzőnek – a mulasztás pótlásának esetét kivéve, lehetőleg a következő gyakorlati képzési napon – ugyanolyan mértékben kell szabadidőt biztosítani a tanuló számára.

 

2. A tanuló a munkáltatójával történt közös megegyezése alapján a téli szünet ideje alatt is végezhet munkát az egyszerűsített munkavállalói foglalkoztatás keretein belül, vagy a tanulószerződéstől eltérő egyéb munkavégzésre irányuló szerződés alapján a tanulószerződéses díjazáson felül kialkudott munkabérért.

 

További kérdéseivel kapcsolatban forduljon munkatársainkhoz!