Üdvözöljük a

Több cég kell majd a duális képzésben | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Több cég kell majd a duális képzésben

Szerző: Sarkadiné Schmidt Alexandra | 2015. április 2.

A területi kamarákkal együttműködve a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a Felsőoktatásért Felelős Államtitkárság „Vállalati információs napok a duális felsőoktatási képzésekről” címmel információs fórumsorozatot szervezett Pécsen kívül még 5 városban azoknak a vállalatoknak, melyek együttműködő partnerként részt vesznek a 2015. szeptemberétől induló felsőoktatási duális képzésekben.

Bihall Tamás, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) oktatási és képzési alelnöke a rendezvénysorozat budapesti negyedik állomásán elmondta: a kamara a vállalatok versenyképességének szempontjából kulcskérdésnek tekinti a duális képzés indítását, mivel több területen is szakemberhiány gátolja a növekedést. Az MKIK-nak elsősorban a magyar kkv szektorban lesz kiemelt feladata, hogy megteremtse a feltételeket ahhoz, hogy egy kisvállalkozás is bekapcsolódhasson a rendszerbe.

 

A kamara továbbá abban is szerepet vállal, hogy a Duális Képzési Tanács szakfelelőseivel a cégek akkreditációját folyamatosan biztosítsák.

 

Az eddigi adatok alapján több egyetemen többszörös a túljelentkezés a meghirdetett duális képzésre; a Kecskeméti Főiskolán 67 helyre 800 hallgató, Szombathelyen pedig 50 helyre 240 jelentkező jutott – számolt be a duális képzés tapasztalatairól Palkovics László szakállamtitkár.

 

Palkovics László kiemelte, míg a hallgatók száma a műszaki területen enyhén csökkent, a közgazdasági szakterületen pedig szinten maradt, azokon a szakokon, ahol duális szakképzést hirdettek meg, 7 százalékkal növekedett a létszám.

 

Hozzátette: jelenleg öt speciális - műszaki, agrár, gazdaságtudományi, informatikai, természettudományi - szakterülete van a duális képzésnek, ugyanakkor megjelenhet hamarosan például a szociális szakemberképzés, mivel a vállalatok mellett intézményektől is érkezett erre kezdeményezés.

 

Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a duális képzés nem csodaszer és nem alkalmazható minden területen, így az orvosok tanításánál felmerül a kérdés, hogy valóban tudnak-e olyan mértékben gyakorlati oktatásban részt venni, mint egy mérnökhallgató.

 

A rendezvénysorozat lehetőséget teremtett arra, hogy a duális képzések lebonyolításáért felelős felsőoktatási és vállalati szakemberek személyesen is megismerjék egymást.

Kapcsolódó anyagok: