Több mint 80 új gyakorlati képzőhely

Szerző: Sarkadiné Schmidt Alexandra | 2015. február 13.

Felsőoktatási szakképzésbe bekapcsoló képzőhelyek száma jelentősen növekedett 2015. januárjában. A szakképzések 4. félévében a hallgatók szakmai gyakorlaton vesznek részt gazdálkodó szervezeteknél, intézményeknél.

A világ fejlett országainak tudásalapú gazdasága egyre nagyobb számban igényli a felsőfokú oktatásban végzett szakembereket. A termelési és egyéb folyamatok közép és alsó vezetői szintjén a munkavállalókkal szemben megnőtt a gyakorlati tudás iránti igény, amely előtérbe helyezte a felsőfokú oktatásban a gyakorlatorientált képzési formákat. Kiemelkedően fontos, hogy erősödjön a felsőoktatás és az üzleti szféra kapcsolata, továbbá az egyetemi és főiskolai képzések jobban igazodjanak a gazdasági és társadalmi igényekhez.

 

A felsőoktatási szakképzés a 2013/2014-es tanévben váltotta fel a felsőfokú szakképzést: a kétéves képzéseket csak egyetemek és főiskolák indíthatják. A felsőoktatás és a gazdaság együttműködésében megvalósuló rövid ciklusi képzés során a hallgatók a 4. félévben szakmai gyakorlaton vesznek részt gazdálkodó szervezeteknél vagy intézményeknél.

 

A felsőoktatási képzéseken részt vevő hallgatók számára a szakképzettségnek megfelelő munkahelyen és munkakörben egybefüggő szakmai gyakorlat kizárólag olyan gazdálkodó szervezeteknél szervezhető, melyeket a kamara képzőhelyként nyilvántartásba vett. A kérelmeket a képzőhely szerint illetékes kamarához kell benyújtani. A nyilvántartás alól mentesülnek a költségvetése szervezetek.

 

Baranya megyében több mint 80 cég kapott képzőhelyi jogosultságot a következő szakképzésekben:

  • Emberi erőforrások
  • Gazdálkodás és menedzsment
  • Kereskedelem és marketing
  • Kommunikáció és média
  • Pénzügy és számvitel
  • Szociális és ifjúsági munka
  • Turizmus – vendéglátás
  • Televíziós műsorkészítő

A nyilvántartásba vételt követően a gazdálkodó szervezetnek a felsőoktatási intézménnyel együttműködési megállapodást valamint a hallgatóval hallgatói munkaszerződést kell kötnie.

 

A hallgatói munkaszerződés alapján a 6 hétnél hosszabb ideig tartó szakmai gyakorlat esetén a hallgatónak díjazás jár, ennek mértéke a minimálbér 15%-a hetente. A gazdálkodó szervezetek a felsőoktatási szakképzéssel kapcsolatos költségeiket a szakképzési hozzájárulás terhére azonban nem számolhatják el.

Kapcsolódó anyagok: