Üdvözöljük a

Tovább növekszik a cégek szerepe az utánpótlás nevelésben | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Tovább növekszik a cégek szerepe az utánpótlás nevelésben

Szerző: Szemere Adrienn | 2014. december 18.

A 2015. évet érintő főbb szakképzési változásokról adott tájékoztatást Dr. Szilágyi János az MKIK oktatási és képzési igazgatója, aki a kamara küldöttgyűlésének vendége volt.

Előadásában kiemelte, hogy tovább növekszik a cégek szerepe a gyakorlati képzésben a 10.-11. évfolyamot illetően, hiszen az oktatás és vizsgáztatás a kerettantervi előírás szerint történik.

A kamarai garanciavállalás bevezetésével bővül azon cégek száma, ahol tanulóképzés folyik.

Elmondta, hogy a tanulószerződéses rendszert tovább kívánják szélesíteni az érettségi utáni szakképzésre is, így Svájchoz és Németországhoz hasonlóan a tanulók legalább 60-70 %-ának gyakorlata a vállalkozásoknál valósul meg.

Beszélt a szakképzés évek óta jelzett nehéz helyzetéről, hogy csak a leggyengébb tanulók kerülnek szakiskolába, akik már a képezhetőség határát súrolják, jelentős gazdasági problémát okozva ezzel a minőségi szakember utánpótlásban. Ezért a kamara szorgalmazza az általános iskolai képzés kimeneti mérését, és az alapkészségek erősítése miatt 8-ról 9-re kellene emelni az általános iskolai képzés idejét.

A változások a megyében jelenleg 2500 tanulószerződéses tanulót és közel 500 gazdálkodó szervezetet érintenek a gyakorlati képzés területén.

 

Dr. Szilágyi Jánossal készített interjút az alábbiakban tekinthetik meg.