Tovább, tovább, tovább! Hovatovább?

Szerző: Piacsek László | 2017. november 27.

A Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziumban 2017. november 23-án megtartott egész napos rendezvényen a megye végzős, illetve végzés előtt álló középiskolás diákjait várták a szervezők. A megnyitót követően a nagyszámú érdeklődő a díszteremben előadásokat hallgathatott meg a pályaorientációról, az érettségi utáni szakképzési és felsőoktatási továbbtanulási lehetőségekről, irányokról, képzési formákról és típusokról, a pontszámításról, a felvétel folyamatáról, valamint a munkaerőpiaci igényekről. Ugyanitt délután egyetemi prezentációkra került sor.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara, az Oktatási Hivatal Pécsi Pedagógiai Oktatási Központja és a Ciszterci Rend Nagy Lajos Gimnáziuma rendezett nagyszabású pályaorientációs szakmai napot „Hovatovább” elnevezéssel.

 

A rendezvényen az egész országból 21 felsőoktatási intézmény és azok különböző karai, 5 kollégium, valamint a Pécsi Szakképzési Centrum két tagintézménye (a Radnóti Miklós Közgazdasági Szakgimnázium és a Zsolnay Vilmos Szakgimnázium és Szakközépiskola) vett részt kiállítóként.

 

Az oktatási intézmények a sportcsarnokban berendezett kiállítótérben fogadták az érdeklődő diákokat, gazdag és színes standjaikon.

 

Mindezeken túl, műhelymunkák is várták az érdeklődőket, ahol a gyakorlatban is megismerkedhettek vállalkozások képviselőivel, szakmákkal, valamint az oktatási intézmények különlegességeivel.

 

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara részéről 5 vállalkozás [a PrintCopy Kft. (informatika, elektronika), a Lakics Gépgyártó Kft. (gépipar), az IT-Services Hungary Kft. (informatika), a Harman Kft. (elektronika), a Matro Kft. (gépipar)] valamint a Pécsi Radnóti Miklós Közgazdasági Szakgimnázium készült és várta interaktív programokkal a diákokat.

 

A rendezvényen 1300 középiskolás, valamint 200 közreműködő vett részt.

 

A rendezvény külön hangsúlyt fektetett arra, hogy minden lehetséges „pályát” bemutasson a diákoknak, köztük a vállalkozóvá válás lehetőségét is. A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara I-Dare projektje erre biztosít ingyenes képzést diákoknak, és felkészítést tanáraiknak. Az erről szóló előadás után a helyszínen több diák is regisztrált az üzleti terv készítésre, érdeklődők és résztvevők folyamatosan csatlakozhatnak a programhoz az i-dare[kukac]pbkik.hu email címen.