Üdvözöljük a

Tudatos karrierépítés a diákévek alatt | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Tudatos karrierépítés a diákévek alatt

Szerző: Purger Valéria | 2014. április 23.

Egyre tudatosabban tervezik a diákok leendő karrierjüket. A munkáltatók szemében még mindig a szakmai tapasztalat ér a legtöbbet!

Pár éve még gyakoribb jelenség volt, hogy 2-3 diplomával, nulla tapasztalattal, harmincévesen kezdtek ismerkedni a munkaerőpiaccal az ifjak. Ez ma kevésbé jellemző. Hamarabb eszmélnek a diákok, bár nagy részük még mindig nem öt, hanem 7-10 év alatt, kényelmesen végzi el az egyetemet, és nehezebben indul el a pályán. Míg a korábbi években a frissen végzettek vagy diploma előtt állók mentek el az állásbörzékre, addig az utóbbi néhány rendezvényen egyre magasabb arányban jelentek meg az alsóbb évesek. A diákok egyre korábban kezdenek el foglalkozni karrierjük építésével: szakmai gyakorlatokon, különböző szakmai programokon vesznek részt.

 

Jelentős még mindig a szülők befolyása, akik erősen hatnak a gyermekek pályaválasztási döntéseire, és sok esetben nem is helytálló a nézetük a munkaerőpiacról. Míg pár éve a szülők közgazdász- vagy jogászpályán tudták biztos helyen csemetéiket, most a természettudományt tartják a nyerőnek. Főleg az alacsony végzettségű szülőknek az a hiedelme, hogy egy diploma mindent megold. A főiskolai, egyetemi jelentkezésekben az is tetten érhető, hogy a legtöbb 18 éves még nem szeretne felnőni, és a továbbtanulással akaratlanul is kihúzzák a gyerekkort. Ezzel együtt az OKJ-s szakképzések népszerűsége is növekszik, azaz sokan belátták már, hogy a diploma sem mindenható.

 

Ha a fiatalnak megvan az elképzelése, érdemes már a tanulmányok alatt beépülni a megcélzott munkahelyre. Építsen ki kapcsolatokat a céggel, keressen ott dolgozó ismerősöket, pályázzon meg akár a tanulás mellett egy részmunkaidős állást. Menjen el a vállalat szakmai rendezvényeire, jelentkezzen gyakornoki programra. Jó ötlet TDK-dolgozatot, szakdolgozatot írni a cég idevágó gyakorlatából, vagy náluk keresni külső konzulenst a diplomamunkához.

 

Van-e értelme több diplomát szerezni?  Csak akkor, ha az első után munkába áll a fiatal, és a mellett kezd a munkakörhöz kapcsolódó továbbképzésbe vagy másoddiplomába. Például egy közgazdász gazdasági joggal, egy mérnök üzleti ismeretekkel növelheti versenyerejét. Karrierszempontból jobban mutat, ha a főiskolai diploma után, 21-22 évesen belép a munkaerőpiacra az ifjonc, és 25 éves korára pár év munkatapasztalat birtokában dönti el, merre szeretne továbblépni.

 

forrás: figyelo.hu