Új elnök a Baranya Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság élén

Szerző: Fülöp Attila | 2014. október 17.

Új elnök vezetésével folytatja a megye szakképzés-fejlesztése érdekében végzett munkáját a Baranya Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara által működtetett Baranya Megyei Fejlesztési és Képzési Bizottság (BMFKB) 2012. októberében azzal a céllal jött létre, hogy a megye szakképzés-fejlesztésének irányát, egyúttal a szakiskolák és szakközépiskolák beiskolázási irányait és arányait (keretszámait) meghatározza, a gazdaság igényeihez igazítsa.

A bizottság az elmúlt két évben Jakabucz Ildikó - a Hauni Hungaria Gépgyártó Kft. ügyvezető igazgatója - elnökletével végezte munkáját. Elnök asszony elkötelezett Baranya megye szakmaszerkezetének átalakítása, a gazdasági szereplők igényeihez való közelítése ügyében. Vezetésével a bizottság – a rendelkezésére álló eszközökkel - mindent megtett annak érdekében, hogy hosszú távon megvalósulhasson a vállalkozások megfelelő szakember-utánpótlásának biztosítása.

A BMFKB munkáját 2014. augusztus 1-től Kleisz Zoltán, a Matro Kft. ügyvezető igazgatója elnökletével folytatja. Kleisz Zoltán – hasonlóképpen elődjéhez – nagyon fontosnak tartja, hogy olyan szakmát tanuljanak a fiatalok, amelyre tényleges igény van a munkaerő-piacon. Jól látszik, hogy az állástalan tömegek mellett számos állás betöltetlenül marad, annak ellenére, hogy a vállalkozások folyamatosan keresik a megfelelő szakembert. A munkaerő-utánpótlás mára jelentős számú vállalkozás életében jelent problémát.

A bizottság legfőbb feladatának tekinti, hogy a gazdasági igényeknek megfelelő beiskolázási irányok, arányok és az ösztöndíjra jogosító hiányszakmák meghatározásával, valamint a megyei szakképzés-fejlesztési koncepció megalkotásával elősegítse Baranya megye szakmaszerkezetének átalakulását, elérve ezzel az állástalan fiatalok számának csökkenését, a munkaerő-utánpótlás biztosítását, így a termelő vállalatok sikerességének javítását, egyúttal gazdaságunk növekedését.