Üdvözöljük a

Új év, új változások a szakképzésben is | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Új év, új változások a szakképzésben is

Szerző: Gáncs Katalin | 2016. február 4.

A szakképzést érintő legfontosabb aktualitásokról és változásokról kaphattak tájékoztatást azok a cégvezetők, könyvelők, iskolai képviselők, akik február 3-án részt vettek a kamara által szervezett fórumon.

A rendezvényen a szakképzési és a szakképzési hozzájárulási törvény változásai mellett a felnőttoktatásról, két szakma államilag garantált ingyenességéről, az iskolai és a céges kötelezettségekről (oktatók, mesterek, felelősök feladatai), valamint a területi kamarák feladatairól (kamarai garanciavállalás) is szó esett.

 

Elhangzott, hogy a 2016. január elsején életbe lépett minimálbér emelkedés a tanulószerződéses tanulók számára a minimális bruttó bér összegét is befolyásolja és, hogy ennek következtében szükségessé válik a tanulók juttatásainak felülvizsgálata.

 

A februári félévváltás kapcsán szó esett a tanulók bérének kötelező emeléséről és annak szabályairól, valamint az esetleges képzőhelyváltás kapcsán felmerülő adminisztrációs és információs képzőhelyi feladatokról.

 

Az előadók felhívták a figyelmet arra, hogy az együttműködési megállapodás új szabályozása alapján: új nyomtatvány, fizetési kötelezettség és normatív támogatás került bevezetésre.

 

Szó esett a pályaválasztásról, a gyakorlati képzőhely-ellenőrzésről, valamint a kamara képzőhely minősítő eljárásáról is. A kamarai garanciavállalás részeként a baranyai képzőhelyek kategóriákba sorolása megtörtént, melynek célja az, hogy a szakiskolák tanulói a lehető legjobb – tárgyi és személyi feltételeknek megfelelő – képzőhelyeken sajátíthassák el az egyes szakképesítések gyakorlati ismereteit.

 

A rendezvény végén a részt vevőknek lehetősége nyílt feltenni kérdéseiket, elmondani problémáikat, megosztani javaslataikat.