Üdvözöljük a

Új szempontok a gyakorlati helyek minősítésénél | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Új szempontok a gyakorlati helyek minősítésénél

Szerző: Bakó Eszter | 2017. február 13.

A kamarai Vendéglátó mesterklub február 9-én tartotta idei első összejövetelét.

A Pécsi Szakképzési Centrum Főigazgatója tájékoztatta a klub tagjait a végzős tanulók vizsga előtti, iskolai keretek között történő felkészítésének lehetőségéről. A végzős diákok  magas számban jelezték az iskola vezetése felé igényüket a felkészítés megtartására, ezért a Pécsi Szakképzési Centrum és a Zsolnay Vilmos Szakgimnázium és Szakközépiskola eleget tesz ennek a kérésének, amennyiben a tanulókat foglalkoztató gyakorlati munkahelyek is ezen a véleményen vannak. A felkészítés közvetlenül a vizsga előtt, a teljes gyakorlati képzési idő maximum öt százalékában valósulna meg az iskolai tanműhelyekben. Az iskolai felkészítés megszervezése előtt az iskolának ki kell adni képzési tervet arra vonatkozóan, hogy a szakma mely fogásai azok, amelyeket ezen a felkészítésen megtanít, illetve gyakoroltat a tanulóknak. Érkezett arra is  javaslat, hogy a képzőhely már a tanulószerződés megkötésekor tájékozódjon a tanulóról, ily módon megválogatva, hogy kinek a szakmai vizsgájáért vállal teljes felelősséget. Az iskolai felkészítésnek adódnak költségei, ezért a tagok arra a megegyezésre jutottak, hogy a költségvetést az iskola küldje meg a tulajdonosoknak. Így el tudják dönteni, hogy szükséges-e az iskolai felkészítés, vagy nem.

 

A vendéglátó szakmacsoportban a vállalkozók kezdeményezésére és egyetértésével új szempontok figyelembe vétele mentén kerül majd sor a gyakorlati munkahelyek minősítésére. Az új minősítési szempontokról és az eljárás lefolytatásáról Bánné Lukácsovics Aranka szakképzési tanácsadó tájékoztatta a mesterklub tagjait és a klubülésen megjelent vállalkozások képviselőit. Továbbra is A, B, C minősítési kategória marad. A már minősített cégek választhatnak, hogy kérik-e az újra-minősítést, a 2016-ban nyilvántartásba vett cégek pedig automatikusan megkapják az Értékelő lapot, amelyet február 15-e után küld ki részükre a kamara.

 

Javaslatra került egy ún. kreditrendszer a gyakorlati oktatók részére, amely lehetővé tenné pontok gyűjtését, különböző tanfolyamokon, rendezvényeken való részvétel esetén. Erre azért van szükség, mert folyamatosan képezni kell magukat az oktatóknak, hogy korszerű szakmai ismereteket adhassanak át a tanulóknak.

 

A jövőben a Vendéglátó mesterklub szakmai ismeretek bővítésére irányuló kurzusokat fog szervezni.