Üdvözöljük a

Újabb részletek a 9 osztályos általános iskoláról | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Újabb részletek a 9 osztályos általános iskoláról

Szerző: Pfiszter Melinda | 2015. november 19.

Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere november 19-én elmondta: szakmai vitát szeretnének folytatni a kilenc osztályos iskolai képzésről, amelyben az első három év az alapképességek fejlesztéséről, a következő három év a közismeretek átadásáról, s végül újabb három év a pályaorientációról szólhatna.

Hozzátette: a rendszert szeretnék rugalmasabban kezelni, aki különösen tehetséges, annak nem kellene kilenc évet eltöltenie az iskolapadban. Minderről a Versenyképes oktatás 2015 elnevezésű konferencián beszélt a miniszter.

 

A miniszter célként jelölte meg, hogy az állami ellátórendszerbe minél korábban behozzák a hátrányos helyzetű gyerekeket, csökkentsék a szakképzés területén a lemorzsolódást. Közölte: a kilenc osztályos képzés - amelyről szakmai vitát szeretnének folytatni - nem csak arról szólna, hogy egy évvel tovább tartson az iskola. Ha rögzítik, hogy az első három év semmi másról nem szól, mint az alapképességek fejlesztéséről, akkor sokkal erősebb három év következhet, amelynek a középpontjában a közismeretek állhatnak, s végül újabb három év jönne a pályaorientáció jegyében.

Ekkor már világos lehet - akár az iskolaszerkezetben is megkülönböztethető módon -, hogy ki indul el a szakképzés, a gimnázium felé.


A rendszert ugyanakkor szeretnék minél rugalmasabban kezelni, aki különösen tehetséges, annak például nem kellene kilenc évet eltöltenie az iskolapadban - jelezte.

 

További szakképzéssel kapcsolatos hírekért kattintson ide: