Üdvözöljük a

Változás a végzős tanulók utáni normatíva igénybevételében | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Változás a végzős tanulók utáni normatíva igénybevételében

Szerző: Bánné Lukacsovics Aranka | 2015. március 18.

A gyakorlati képzéssel foglalkozó vállalkozások tanulószerződés kötésével havonta csökkenthetik szakképzési hozzájárulásukat.

A tanév végével érdemes odafigyelni a végzős tanulók év végi teljesítményére, mert ettől függ a számukra fizetett ösztöndíj, illetve a normatíva igénybevételének lehetősége.

A tanulószerződéssel gyakorlati képzést folytató tanulóval kapcsolatos költségek elszámolása a normatíva terhére az alábbiak szerint történhet:

 

a)     A bukott tanulóval kapcsolatosan, mivel a tanítási év utolsó tanítási napját követő naptól a vállalkozásnak tanulói juttatást nem kell fizetnie, illetve a tanuló gyakorlati képzésre nem kötelezhető, a vállalkozás szakképzési hozzájárulási kötelezettsége nem csökkenthető a normatíva összegével. Amennyiben a tanuló tanulmányait az évfolyam megismétlésével folytatja, a megismételt tanév megkezdésétől csökkentő tételként figyelembe vehető a gyakorlati képzési normatíva.

 

b)    A tanulmányi követelményeket a szorgalmi időszak végéig teljesítő tanulóval kapcsolatosan, mivel megilleti a pénzbeli juttatás a tanulmányok befejezését követő első komplex szakmai vizsga utolsó napjáig, annak ellenére, hogy a tanuló gyakorlati képzésre nem kötelezhető, a vállalkozás a tanulószerződés megszűnéséig csökkentheti szakképzési hozzájárulási kötelezettségét agyakorlati képzési normatíva összegével.