Üdvözöljük a

Változik a pénzbeli juttatás | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Változik a pénzbeli juttatás

Szerző: Bakó Eszter | 2015. január 12.

A minimálbér 105 000 forintra emelkedésével változik a tanulószerződéssel tanulók pénzbeli juttatása is, mert a Szakképzési törvény szerint ez a mindenkori minimálbérhez igazodik.

A szakképzésben tanulószerződéssel részt vevők juttatása a mindenkori minimálbér 15 százalékának adott szorzata, mely a szakma gyakorlati és elméleti képzésének arányától függ. A legtöbb szakmában ez 70 – 30 %, amelynek szorzója 1,2. Ez a minimálbér 18 % - át jelenti, 2015 – ben tehát 18 900 Ft.

Fontos tudnivaló, hogy aki olyan tanulószerződéssel rendelkezik, amelynek 9. pontja adott összegben tartalmazza a tanuló szerződéskötéskor aktuális pénzbeli juttatását (pl.: 18 270 Ft), annak ezt módosítani kell honlapunkon található tanulószerződés – módosítás nyomtatvány 4 eredeti példányának beadásával.

Akinek az eredeti tanulószerződése százalékban adja meg a juttatás mértékét, annak nem kell módosítani az eredeti nyomtatványt.

Ezúton hívjuk fel a figyelmet arra, hogy minden olyan tanulóval foglalkozó gazdálkodó szervezet részére kötelező a januári juttatás emelése, amely tanulók januári bére nem éri el a 18 900 Ft – ot. (Februárban ez növekedik majd a kötelező emelés mértékével.)