Üdvözöljük a

Változtak a felnőttképzésre vonatkozó jogszabályok | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Változtak a felnőttképzésre vonatkozó jogszabályok

Szerző: Gáncs Katalin | 2015. június 11.

2015. június 12-én lép hatályba a módosított felnőttképzési és szakképzési törvény.

A 2015. június 4-én kihirdetett törvénymódosítás (Magyar Közlöny 77. szám, 2015. évi LXVI. törvény a szakképzésről szóló 2011. évi CLXXXVII. törvény, a felnőttképzésről szóló 2013. évi LXXVII. törvény és az azokkal összefüggő tárgyú törvények módosításáról) kihatással van egyéb felnőttképzést érintő jogszabályokra is, a módosítások fokozatosan lépnek érvénybe.

A jogszabályok módosításának indoklásában az szerepel, hogy az OKJ-s képzések megszerzésére irányuló képzések esetében azért merült fel a szabályozás szigorításának igénye, „mert a felnőttképzést folytató intézmények egy része megtévesztő módon hirdet, ajánl, illetőleg végez olyan képzéseket, melyek az OKJ-s képzésekhez hasonlóak, annak érdekében, hogy a megemelt óraszámú OKJ-s képzések indítását kikerüljék”.

Ennek következtében „a törvény hatálya kiterjedne az intézmény OKJ-s képzéseket érintő hirdetéseire, az ezzel kapcsolatos tájékoztatásra irányuló tevékenységére, annak érdekében, hogy az intézmények az engedély megszerzését igénylő képzéseiket jogszabályi keretek között végezzék, illetve ezeket ne lehessen megtévesztő módon folytatni.”

Módosultak a vállalati belső és a nyelvi képzések szabályai is, a szabálytalanságokért kiszabható bírságok mértéke (az engedély nélkül megtartott OKJ-s képzések esetében ez akár a minimálbér hússzorosa is lehet), a képzések, a modulzáró vizsgák szervezésének lehetőségei, a képzések adatainak bejelentésére vonatkozó szabályok.

 

Forrás: Felnőttképzési Figyelő - online hírújság