Üdvözöljük a

Vizsgaelnökök és tagok felkészítése a kamarában | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Vizsgaelnökök és tagok felkészítése a kamarában

Szerző: Gáncs Katalin | 2014. február 26.

Az OKJ-s szakmai záróvizsgára delegálható, az Országos Szakképzési Névjegyzéken szereplő vizsgaelnökök és tagok felkészítését, tájékoztatását február 20-án és 25-én tartotta kamaránk.

Az 98 vizsgaelnök és 118 vizsgabizottsági tag részvételével megtartott tájékoztatón Szilber Erzsébet felnőttképzési szakértő beszélt a komplex vizsgáztatás (315/2013 (VIII. 28.) kormányrendelet) jogszabályi rendszeréről és informatikai hátteréről.

 

Tájékoztatta a megjelenteket a legfontosabb változásokról, arról, hogy feladatellátásukban szerepkörük bővült, ezáltal felelősségük is nagyobb lesz.

 

Többek között változott a vizsgabizottság összetétele (minden esetben 4 tag, melyből 1 felsőfokú szakirányú végzettséggel rendelkezik), a vizsga ideje 3 napra rövidült, a vizsgacsoportok száma max. 34 fő, összevont vizsgánál max. 25 fő. A vizsgázók egyetlen összesített osztályzatokat kapnak, (nem százalékban határozzák meg a végeredményt.), a megbízások elektronikus úton történnek, a legfontosabb változás pedig az, hogy a vizsgabizottság vizsgáztat (nincsen kérdező tanár) és a gyakorlati vizsgafeladatokat a vizsgabizottság értékeli. Ezért csak olyan szakember kérhető fel elnöknek és tagnak a vizsgabizottság munkájában, aki a szakmai elméleti tantárgyak oktatásához vagy a gyakorlati képzés ellátásához előírt szakképesítéssel rendelkezik és az Országos Szakképzési Névjegyzéken szerepel.

 

A felkészítés vizsgával ért véget, a vizsgabizottsági tagok a kamaránktól, az elnökök pedig a MKIK-tól kapnak igazolást a részvételről és a sikeres vizsgáról. (Tájékoztatás e-mailben.)