Üdvözöljük a

Összefoglaló | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Összefoglaló

Szerző: Bonyár Marietta | 2015. április 30.

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara 2015-ben nyolcadik alkalommal rendezte meg a Szakma Kiváló Tanulója Versenyt (SZKTV), valamint az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyt (OSZTV). Ezek országos döntőjére a VIII. Szakma Sztár Fesztiválra 2015. április 27-29. között Budapesten, a Hungexpo Vásárközpont G és F pavilonjában került sor. Ugyanekkor zajlott a II. SkillsHungary Nemzeti Döntő, a nemzetközi szakmai versenyek – EuroSkills és WorldSkills – hazai válogatóinak döntője.

A versenyek célkitűzése a gyakorlatigényes, „fizikai” szakmák – beleértve a ráépülő, magasabban kvalifikált szakmákat is – társadalmi presztízsének és vonzerejének növelése, azok népszerűsítése volt.

 

A versenyek és a fesztivál szlogenje: „A jó szakma felér egy diplomával!”

 

Az országos szakmai versenyeket a Nemzetgazdasági Minisztérium által a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara gondozásába átadott 39 szakképesítésben hirdették meg, a nappali tagozaton végzős szakiskolai és szakközépiskolai tanulók számára.

 

A versenyeken a következő szakmák tanulói vettek részt:

 

SZKTV:  Géplakatos / Gépi forgácsoló / Hegesztő / Szerkezetlakatos / Szerszámkészítő / Központifűtés- és gázhálózat-rendszerszerelő / Víz-, csatorna- és közmű-rendszerszerelő / Hűtő- és légtechnikai rendszerszerelő / Villanyszerelő / Kőműves / Ács, állványozó /Burkoló / Festő, díszítő, mázoló és tapétázó / Szárazépítő / Épületasztalos / Kárpitos / Bútorasztalos /Asztalosipari szerelő / Cukrász / Pincér / Szakács / Fodrász / Férfiszabó / Női szabó / Bőrdíszműves / Élelmiszer- és vegyiáru-eladó / Műszakicikk eladó / Ruházati eladó.

 

OSZTV:  Gépgyártástechnológiai technikus/ Épületgépész technikus / Automatikai technikus / Mechatronikai technikus / Erősáramú elektrotechnikus / Elektronikai technikus / Magasépítő technikus / Bútoripari technikus / Vendéglátásszervező-vendéglős / Logisztikai ügyintéző / Kereskedő.

Az idei szakmai versenyekre - a Nemzetgazdasági Minisztérium versenyfelhívása alapján - a
www.szakmasztar.hu honlapon keresztül mintegy 5.500 tanuló jelentkezett. Az MKIK az év elején - a területi kamarák közreműködésével - valamennyi megyeszékhelyen biztosította az írásbeli elődöntők lebonyolítását, amelyeken mintegy 4.600 versenyző indult.

 

A szakmai verseny központi elődöntőből, válogatóból és döntőből áll.

 

Idén 95 oktatási intézményből 192 diák került be a szakmai versenyek országos döntőjébe. A versenyen a jó eredményt elérők felmentést kaphatnak a tanév végén esedékes szakmai záróvizsga, illetve annak egyes moduljai alól.

 

A II. SkillsHungary Nemzeti Döntő keretében - az ebben az évben rendezendő WorldSkills világversenyre - a brazíliai Sao Pauloba induló magyar csapat minden tagjával találkozhattak az érdeklődők: ács, ápolás és gondozás, bútorasztalos, épületasztalos, festő, dekoratőr, fodrász, hegesztő, informatikai hálózati rendszergazda, kőműves, mechatronika, szépségápoló, villanyszerelő és virágkötő szakmákban.

 

A verseny közönsége a szakmai érdeklődőkön és a széles közvéleményen túl, azok a pályaválasztás előtt álló fiatalok voltak, akik az egyes szakmák utánpótlását jelentik. Számukra jelentős motiváció, hogy a helyszínen láthatták versenyző társaikat, akiket majd követhetnek. A versenyzők pedig több ezer látogató előtt mutathatták meg tudásukat, szerezhettek dicsőséget önmaguk, szüleik, tanáraik, szakmájuk és iskolájuk számára.


A fesztiválon ingyenes részvétellel idén közel 15 ezer látogató vett részt. Vidéki iskolákból, a területi kamarák szervezésében 200 busszal 9 ezernél is több diák látogatta meg a fesztivált, több mint 60 százalékuk 6-7-8.osztályos pályaválasztás előtt álló fiatal volt. Baranyai iskolákból több mint 360 tanuló látogatott el kísérő tanáraikkal.