Agrár Széchenyi Kártya - már évi 0,15%-os kamattal

Szerző: Rudics Judit | 2017. május 25.

A Széchenyi Kártya Programon belül az Agrár Széchenyi Kártya jelenleg rekord alacsony - már évi nettó 0,15% - kamattal elérhető. Érdeklődjön a Kamara ügyfélszolgálatain.

A Programot koordináló, idén 15 éves KAVOSZ Zrt. arra törekszik, hogy megoldást nyújtson a kkv-k finanszírozási igényeire, továbbá rendelkezésre álljon minden olyan információval, mely a szektor fejlődését és stabilitását szolgálja. Tavaly közel 180 milliárd forint értékben valósult meg hitelkihelyezés a Program keretében. Különösen látványos volt a bővülés 2016-ban az Agrár Széchenyi Kártya Konstrukcióban. E konstrukción belül a fagykárral érintett gazdaságok mellett a komoly piaci nehézségekkel sújtott tejtermelők és sertéstartók is 100 százalékos állami kamat-, és díjtámogatás mellett juthattak finanszírozási forráshoz.

 

A KAVOSZ Zrt az Agrár Széchenyi Kártyán keresztül segíti az uniós források hatékony felhasználását: a konstrukció kapcsolódik a kormány 2010-ben meghirdetett vidékfejlesztési stratégiájához, amelynek célja, hogy ágazati programokkal állítsa vissza a hazai agrárium gazdasági súlyát és versenyképességét. Ennek köszönhetően az ASZK feltételei számos ponton előnyösebbek a hagyományos Széchenyi Kártyánál: hosszabb futamidőre mintegy 50 millió forint vehető igénybe, 15 millió forint hitelösszegig pedig tárgyi biztosítékra sincs szükség. Az Agrár Széchenyi Kártya 2011-es bevezetése óta valódi segítséget jelent a mezőgazdaságban tevékenykedő vállalkozások számára. A konstrukció pedig egyre népszerűbb a vállalkozások körében. Mindez annak is köszönhető, hogy a folyószámlahitel az elérhető állami kamattámogatás, illetve a kedvező feltételrendszer hatására a legkisebb piaci szereplőknek, az őstermelőknek, családi gazdálkodóknak és egyéni vállalkozóknak is vonzó finanszírozási lehetőséget jelent. Az igénylők 80-85 százaléka ezen igénylői körbe tartozik. A Széchenyi Kártya Program többi termékéhez hasonlóan, a gazdálkodók visszajelzéseit és igényeit a KAVOSZ folyamatosan gyűjti és elemzi, hogy az elvárásaiknak legjobban megfelelő konstrukciót kínálhassa. Az átlagos hitelösszeg 8,8 millió forint, ami csak minimálisan marad el a hagyományos Széchenyi Kártyától, ahol 9,6 millió az átlag.

 

Az utóbbi két évben több területen is jelentős károk érték a mezőgazdaság szereplőit, az Agrár Széchenyi Kártya ezek kezelésében is szerepet vállalt. A Földművelésügyi Minisztériummal együttműködve 2016-ban létrejött a fagykárral érintett termelőknek szánt többlettámogatást biztosító konstrukció, amelynek keretében az agrárvállalkozások – többek között a szőlészetek és borászatok – részére az állam a 4 százalékos kamat- és a kezesi díjtámogatáson felül további, akár teljes hiteldíj-támogatást nyújt (ültetvény területük nagyságától függően). Hasonló konstrukció került meghirdetésre a tehenészetek és a sertéstartó gazdaságok számára is, hiszen ezen két állattenyésztési ágnak szintén komoly piaci problémákkal kellett a közelmúltban szembesülnie. Az állam a tejhasznú tehén-, illetve sertéstartással foglalkozók számára 100 százalékos kamat- és költségtámogatást biztosít, a hitelkérelem benyújtására 2017. június 30-ig van lehetőség.

 

forrás: kavosz.hu