Üdvözöljük a

Szigetvár is büszkélkedhet a gyógyhely címmel | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Szigetvár is büszkélkedhet a gyógyhely címmel

Szerző: Rudics Judit | 2016. január 21.

Két éve került be az illusztris körbe szigetvár, azóta folyamatosan gyarapodik a gyógyfürdő látogatóinak száma. A baranyai várossal együtt már tizenhét hazai település mondhatja magáénak ugyanis a kitüntető „gyógyhely” címet, amihez a természet adta gyógytényezőn – mint például gyógyvíz, -iszap, -gáz vagy -klíma – kívül megfelelő intézmény, gyógyfürdő, gyógyszálló, gyógybarlang is kell.

A rendszerváltás óta mindössze négy települést nyilvánítottak gyógyhellyé, Szigetvár ötödikként került be a gyógyhelyek sorába ezen időszak eltelte óta, az ország dél-dunántúli régiójában másodikként. A Szigetvári Gyógyhellyé minősített településrész a szigetvári vár és várpark, valamint a gyógyfürdő, mely több mint 15 hektáros egybefüggő területet ölel fel. A gyógyhellyé nyilvánítási eljárás több mint kétéves folyamat volt.

 

A gyógyhelyminősítésnek a település egésze élvezi az előnyét. A minősítést húsz évre adja az ÁNTSZ, feltéve, ha az engedélyezéskor fennálló körülmények változatlanok maradnak. A cím persze kötelezettségekkel is jár: a gyógyhelyeken az építkezések és a kereskedelmi fejlesztések nem történhetnek a természeti adottságok rovására: védeni kell a levegőt, a környezetet.

 

Forrás:bama.hu