Üdvözöljük a

Szigetvár kincse | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Szigetvár kincse

Szerző: Rudics Judit | 2017. szeptember 13.

„Szigetvárnak egyetlen kincse van: a Zrínyi-hagyomány. Ám ezzel tudni kell élni” – emelte ki dr. Hóvári János, a 185. Zrínyi-emlékünnepség kegyeleti megemlékezésén, az 1566-os szigetvári csata 451. évfordulója alkalmából rendezett Zrínyi Napok záró rendezvényén.

Dr. Hóvári János a „Zrínyi Miklós – Szigetvár 1566" Emlékév emlékbizottságának elnöke beszédében elmondta: „ Az elmúlt napok arról szóltak, hogy van erős szigetvári szellemiség, és hogy a szigetvári múlt nem csupán egy kisváros emlékvilága, hanem a magyar nemzettudat talpköve. Szigetvár hívószó, amely példa volt a múltban és annak kell lennie a jelenben is. Tavaly megkezdtük a 21. századi nemzeti emlékezetpolitika szigetvári megalapozását, többek között Zrínyi Miklós alakjának szoborba öntésével. A városban mindenki megértette, hogy Szigetvárnak egyetlen kincse van: a Zrínyi-hagyomány. Ám ezzel tudni kell élni, és a szigetváriak éltek is vele. Egy új Szigetvár építése indult el, az építkezés azonban nem elsősorban tárgyi, inkább szellemi és hitbeli. A hit pedig a jövőt építi.”

 

Dr. Hóvári János becslése szerint, a szeptember 7-10. között zajlott szigetvári rendezvénysorozaton 20-30 ezer ember vett részt. A leglátványosabb, a hadvezér Zrínyi Miklós és csapatának kitörését felidéző eseményt – több mint kétszáz hagyományőrző részvételével – öt-hatezren nézték meg.

 

A magyar kormány tavaly a csata 450. évfordulóját Zrínyi-emlékévvé nyilvánította, a szigetvári várat nemzeti emlékhellyé avatta, annak rekonstrukciójához 580 millió forintos támogatást nyújtott.

 

Forrás: MTI