Üdvözöljük a

Összefogással kiút a válságból | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Összefogással kiút a válságból

Szerző: Schmidt Enikő | 2013. április 16.

Megtartotta nyitókonferenciáját „Összefogással kiút a válságból” címmel a Mecsek-Hegyhát Egyesület által létrehozott térségi TDM szervezet 2013. április 10.-én.

Maga a konferencia valóban az összefogásról szólt, és egyúttal a Mecsek-Völgység-Hegyhát Helyi Akciócsoportjának záró konferenciája is volt egyben.

A turizmusfejlesztés – mint napjaink fontos feladata – a komlói önkormányzat részéről fogalmazódott meg először. Magát a szervezetet megalakítását 7 önkormányzat határozta el (Komló Önkormányzat, Magyarszék Önkormányzat, Magyarhertelend Önkormányzat, Liget Önkormányzat, Mánfa Önkormányzat, Mecsekpölöske Önkormányzat, Bodolyabér Önkormányzat)

A tervezett célkitűzések megvalósítását az indokolta, hogy nem volt egységes turisztikai irányítási rendszer, az eddigi együttműködések nem voltak megfelelően koordinálva.  Többnyire elaprózott pontszerű akciók valósultak meg és nem érvényesült a szinergia hatása.

A projekt költségvetése: a támogatás közel 50 millió Ft, ehhez még hozzájön az önerő, amelynek az összege 8 823 500 Ft tehát a projekt összköltségvetése meghaladja az 58 millió Ft-ot.

A fenntarthatóság szempontjából azonban nagyon lényeges a további külső források bevonása, a taglétszám bővítése, és a tagok illetve külső szolgáltató számára olyan szolgáltatások nyújtása, amely plusz bevételt generálhat.

A Nyitókonferencián több olyan előadást is hallottunk, amely szakmailag is kiemelkedő volt, és előrevetítette annak igényét, hogy a turizmusban érdekelt szereplők magas színvonalú munkát várnak el a felálló TDM apparátustól.

A megjelenteket Komló város polgármestere – Polics József köszöntötte, amit követett az Mecsek-Hegyhát Egyesületének – Riedel Renének az előadása bemutatva a pályázatot, illetve a TDM feladatait.

Megemlítenénk az Orfűi TDM-ről szóló előadást, amely egy „Best practise”-ként – jó mintaként – állhat előttünk. Ugyanígy lenyűgözte a hallgatóságot Herszényi Imre a Bikali Kastélyszálló igazgatójának előadása. Ezután bemutatkoztak a helyi szereplők – A Magyarhertelendi Termálfürdő, a Sikonda Wellness Hotel stb. akik mind nagyon dinamikus és optimista fejlődési utat vetítettek elénk.

A délutáni szekcióban Hegyi Zsuzsanna a Magyar Turizmus Zrt. regionális igazgatója tartott előadást, és vázolta a 2013-mas marketingtervet, amihez a TDM is kapcsolódni fog. A konferenciát a pályázati lehetőségekről szóló előadások zárták le, hiszen a TDM tagjai ezen a téren is támogatást remélnek a TDM menedzsmentjétől.