Üdvözöljük a

Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Innováció – Együttműködés – Tudás-Park

2016. augusztus 2.

Az egyetemi tudásbázis jelentős K+F+I potenciállal rendelkezik és a gazdasági szereplők számos szolgáltatásra tartanának igényt, azonban a felsőoktatási-vállalati együttműködések száma jelenleg alulmúlja a kívánt léptéket. Ennek oka sok esetben az, hogy az egyetemi kutatások nem a piaci igényeknek megfelelő irányba haladnak, míg a vállalatok kutatás-fejlesztési igényei nem jutnak el a kutatócsoportokhoz. Egy, a régió innovációs szereplőinek együttműködésén alapuló Tudás-Park kialakítása szükséges ahhoz, hogy hatékonyan ki lehessen elégíteni a kutatói szféra, valamint gazdálkodó szervezetek komplex innovációs szolgáltatási igényeit.

 

Felületkezelő üzemet építtet a Seres Kft.

2018. március 19.

A DDGK egyik alapító tagja, a kommunális gépjárművek felépítményeit gyártó Seres Kft. mintegy 434 millió forintos beruházás alapkövét rakta le 2018. március 13-án a cég barcsi telephelyén.

Nyílt Nap a PTE Műszaki és Informatikai Karán

2018. február 23.

2018. február elején zajlott le a PTE MIK 2017/2018-as tanév 2. nyílt napja, melyet a kiállító DDGK tagok (Büttner Kft., Hauni Hungaria Gépgyártó Kft., Matro Kft.) a sok érdeklődő diák részvételével eredményesnek értékelték.

Tudás-Park projekt: együttműködés

2015. november 26.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara valamint a Pannon TV vendégei voltak az innováció területén aktívan résztvevő gazdasági szereplők.

A régió innovációjáért: Tudás-Park projekt

2015. november 9.

A régió innovációs szereplőinek együttműködésén alapuló Tudás-Park projektet indított a Pécsi Tudományegyetem (PTE), a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara (PBKIK) valamint a Pécsi Városfejlesztési Zrt. (PVF Zrt.).  A projekt lehetőséget teremt az egyetemi – versenyszféra – állami szféra – civil társadalom közötti együttműködés erősítésére annak érdekében, hogy a tudományos kutatások választ adhassanak a valós társadalmi-gazdasági problémákra, kihívásokra.

IMP3rove segíti a tisztánlátást a Tudás-Parkban is

2015. november 5.

A Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara által vállalt Tudás-Park feladatok közül többnek (rész-) feladata a nemzetközi összehasonlítás. Az IMP3rove kifejezetten a vállalkozások innovációs tevékenységének, a szervezetek innovációs menedzsmentjének felmérésére alkalmas módszer, nemzetközi innováció menedzsment metodológia.
Ebben a feladatban 3 darab IMP3rove elemzés készült el a Pécsi Tudományegyetem által kijelölt szervezetekre.

Elkészült a régió gépipari kompetencia térképe

2015. november 5.

Október végén startolt a régió gépipari kompetenciáit összefoglaló weblap, melyet a Kamara „Tudás-park” projekt keretében készíttetett el.  

 

Elkészült a Smart gazdaság - környezetipar trendelemzése

2015. november 2.

A tanulmány a smart gazdaság - smart city - digitális gazdaság hazai és nemzetközi trendjeit mutatja be, a helyi gazdaság és tudásközpontok számára a területen feltárt üzleti (gazdasági) és kutatási lehetőségekkel együtt.

Elkészült a 3D tevékenység trendelemzése

2015. november 2.

A tanulmány a 3D tevékenység hazai és nemzetközi trendjeit mutatja be, a helyi gazdaság és tudásközpontok számára a területen feltárt üzleti (gazdasági) és kutatási lehetőségekkel együtt.

Szabad gépipari kapacitások

2018. március 1.

A Dél-Dunántúli Gépipari Klaszter (menedzsment szerv: PBKIK) tagvállalata a bólyi Max Blank Hungária Kft. felajánlja az alábbi tevékenységekben a szabad kapacitásait.

Publikusak a pécsi Tudás-park Inno-Portfólió profiljai

A Pécsi Tudományegyetemmel és a Pécsi Városfejlesztési Zrt-vel közös projektjében a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara elkészítette szakértői segítségével az egyetem együttműködési ajánlatait. A magyar nyelvű profilok megtekinthetők az InnoPortfólió weboldalán - a készítők bíznak benne, hogy minél több megkeresés érkezik irántuk.

Az innováció kitörési pont lehet

2015. november 25.

Az egyetemi kutatások gazdasági hasznosítása, az innovációs tevékenység ösztönzése, a kutatók és helyi vállalkozók egymáshoz közelítése, közös innovációs ügynökség létrehozása – többek között ezekről szól a Pécsi Tudományegyetem (PTE), a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara (PBKIK) és Pécs Megyei Jogú Város együttműködésével zajló Tudás-Park projekt, amely lassan befejezéséhez közeledik.

Tudás-Park projektek formatervezési és design lehetőségeinek feltárása

2015. november 6.

A Tudás-Park projektben a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara által kapott megbízás az egyetemi, vállalkozói kutatási projektek design és formatervezés alapú elemzését tartalmazta.
A feladat során 20 kutatási projekt került bemutatásra, melyeket formatervezési - design módszertanok alapján elemztünk.

Egyetemi technológiai ajánlatok felmérése

2015. november 5.

A végéhez közelednek azok a feladatok, melyek célja a Pécsi Tudományegyetem piacilag hasznosítható kutatásainak felmérése. Végrehajtásuk idén augusztusban tréninggel kezdődött, novemberben pedig magyar és angol nyelven is megkezdődik az együttműködési profilok publikálása.

3D, öregedés, smart gazdaság

2015. november 2.

altA fenti szavaknak látszólag sok köze nincs egymáshoz. Mint téma mindegyik hallatlanul izgalmas és aktuális. A PBKIK a Tudáspark pályázat konzorciumi partnereként elkészíttette ezek trendelemzését, a hazai és a nemzetközi helyzet feltérképezését, a helyi gazdaság és tudásközpontok számára a területen feltárt üzleti (gazdasági) és kutatási lehetőségekkel együtt.

Elkészült az öregedés (ageing) trendelemzése

2015. november 2.

A tanulmány az öregedés hazai és nemzetközi trendjeit mutatja be, a helyi gazdaság és tudásközpontok számára a területen feltárt üzleti (gazdasági) és kutatási lehetőségekkel együtt.