Üdvözöljük a

Útmutató az internetes (online) regisztráció módosításához | Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara

honlapján!

-

Útmutató az internetes (online) regisztráció módosításához

Szerző: Tálas Csilla | 2014. április 2.

Felhívjuk azon vállalkozások figyelmét, akik még nem tettek eleget teljes körűen, regisztrációs kötelezettségüknek mielőbb pótolják! Regisztrálni egyszer kell(ett), az adatváltozás-bejelentés  azonban folyamatos. A kamarai nyilvántartásban szereplő adatok aktualizálása során felmerült kérdésekre az alábbiakban segítünk választ találni.

Indítsa el az online regisztrációs programot (www.kamreg.hu), majd adja meg vállalkozása adószámát. Amennyiben ”A megadott adószám érvénytelen” ablak jelenik meg kérjük, ellenőrizze helyesen adta-e azt meg.

Adószáma beírása után adja meg a regisztráláskor megadott jelszavát.
Amennyiben elfelejtette a „Nem tudom a jelszavam” gomb megnyomására küldi a rendszer, az Ön által megadott e-mail címre, a jelszó módosítási lehetőséget. Kérjük, figyelmesen olvassa el a kapott e-mailt! Abban az esetben, ha nem érkezik meg az e-mail, kérjük, keresse meg munkatársunkat (Tálas Csilla, 72/507-138, cstalas@pbkik.hu). Amennyiben nem adott meg a kapcsolattartónak e-mail címet korábban, írja meg azt adószámával együtt a regisztracio@pbkik.hu címre, munkatársunk berögzíti azt vállalkozásához. Bejelentkezés után tudja adatait módosítani. A vállalkozás nevét, adószámát, székhelyét, a  ikonra kattintva javíthatja.

A három alapadatnál (név, adószám, székhely) érvényesség kezdete dátum megadása kötelező, amely nem lehet korábbi a regisztrálás vagy az utolsó módosítás idejénél (alapértelmezett a napi dátum), majd a mentés gomb megnyomása után tud tovább haladni.

A főtevékenység változtatásánál, a megnevezés alá az üres mezőbe kell kattintani, majd kezdje el gépelni a tevékenység kódját vagy megnevezését és válasszon a felkínált lehetőségekből. (A Nemzeti Agrárgazdasági Kamarához tartozó tevékenységek nem jelennek meg!)

A cégvezető és a kitöltésért felelős személynél kérjük, pontos adatokat adjon meg, hogy a megfelelő személyhez tudjuk eljuttatni az információkat. A tovább haladás előtt ne felejtse el menteni a változtatásokat!

A következő felületen „Önkéntes adatok”, az előző év (2013) statisztikai létszám és a nettó árbevétel javítására van lehetőség. Figyelem! Az árbevétel millió forintban értendő, tehát a legkisebb árbevétel kategória a kevesebb, mint százmillió forint (<100). Az „Összefoglalóban” találja regisztrációs számát, amennyiben még nem tett eleget kötelezettségeinek a „Folyamatban” kifejezést látja szám helyett. Rendezett regisztráció feltétele a kinyomtatott és cégszerűen aláírt regisztrációs lap, amit itt tud kinyomtatni.

Befejezés előtt ellenőrizheti vállalkozása évenkénti bontásban nyilvántartott rendezettségét, illetve itt tudja módosítani jelszavát.

Megszűnés, szüneteltetés – Törlési kérelem

 

A regisztráció törlését – amennyiben a vállalkozás megszűnt, szünetel vagy tévesen regisztrált - a piros „Regisztráció törlési kérelem” gombbal kezdeményezheti.

Az indokok közül válasza ki miért kéri a regisztráció törlését.

A megjegyzésben kérjük, tüntesse fel a változás hatálybalépésének dátumát is (pl: szüneteltetés kezdete: 2014.01.01., vállalkozói tevékenység vége: 2014.03.01.).

 

Végül összefoglalva a leggyakoribb problémák és megoldások a regisztrációval kapcsolatban:

 • A regisztráció leghatékonyabb módja az internetes (online) regisztráció, de a kamarai honlapról kinyomtatott adatlap kitöltésével is benyújtható a regisztrációs kérelem, mindkét esetben a cégszerűen aláírt adatlapot kell eljuttatni kamaránkhoz (postai úton, szkennelés után e-mail mellékleteként, személyesen ügyfélszolgálati irodáinkban).
 • Az adatlap kötelező és önkéntesen megadható adatokból áll. A nem kötelező jelleggel megadott adatok valódiságáért is felel az adatközlő.
 • A kamarai hozzájárulás évente fizetendő, az a vállalkozás, amely 2012-ben, vagy azt megelőzően jött létre, a regisztrálás dátumától függetlenül már 2012-ben fizetésre kötelezett. A bármely időpontban befizetett összegek közül az elsőt 2012-re könyveljük, majd azt követően a többi évre. (Természetesen a 2013-ban alakult vállalkozás esetében az első év 2013.)
 • Figyeljen arra, hogy a hozzájárulást a megfelelő számlaszámra fizesse be. A számlaszám területi kamaránként változik, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara esetében: MKB 10300002-24617019-70073285.
 • Az átutaláson a megjegyzés mezőben, jól láthatóan tüntesse fel a vállalkozás adószámát (Nem a magánszemélyek adóazonosító jelét, az nyilvántartásunkban nem szerepel.)
 • A regisztrációs kötelezettség NEM azonos a tagsággal. Hivatásrendi (mérnökkamarai, orvos-kamarai, stb.) tagság nem mentesít a regisztrációs kötelezettség alól, ez az előírás a vállalkozásra nem szakmai értelemben vonatkozik, hanem mint a gazdasági élet szereplőjére.
 • Önkéntes kamarai tagoknak: a megfizetett kamarai hozzájárulás összege az önkéntes kamarai tagdíjból levonható, március 31-ig mind a kamarai hozzájárulás, mind az önkéntes kamarai tagdíj befizetendő. Azon önkéntes tagjaink, akik 2014. február 28-ig befizették a hozzájárulást annak összegével csökkentett számlát kapnak a 2014-es tagdíjról, a többieknek teljes összegű számla kerül kiállításra, melynek befizetése után automatikusan átvezetésre kerül a kamarai hozzájárulás.
 • A szünetelés nem azt jelenti, hogy a vállalkozásnak nincs bevétele. Szünetelő státuszban kizárólag egyéni vállalkozó lehet, amennyiben ezt az okmányirodában bejelenti. Kizárólag akkor mentesül a fizetési kötelezettség alól, ha a TELJES naptári évben szünetelt. Mind a szünetelést, annak pontos dátumával, mind a vállalkozás újraindítását be kell jelenteni, és a tevékenység újbóli megkezdését követő 5 munkanapon belül kell befizetni az adott évre vonatkozó kamarai hozzájárulást.
 • A nyilvántartásba vételről és a kamarai hozzájárul megfizetéséről, e-mail cím birtokában elektronikus értesítést küldünk, amely tartalmazza a vállalkozás kamarai regisztrációs számát, valamint azt, hogy az 5.000,- Ft-os kamarai hozzájárulást megfizette.
 • Számlát nem állít ki a kamara a befizetésről, hanem a nyilvántartásba vételről szóló igazolás átutalással történt befizetés esetén a banki utalás bizonylatával, pénztári befizetés esetén a pénztári bevételi bizonylattal együtt képezi a hozzájárulás számviteli elszámolásának dokumentumait. A kamarai hozzájárulás ÁFA körön kívüli tételnek minősül, ráfordításként kell elszámolni (a 8-as számlaosztályban), nem pedig költségként.
 • Akik elmulasztották a törvényben előírtak teljesítését (nyilvántartásba vétel, illetve hozzájárulás megfizetése) számíthatnak arra, hogy a Nemzeti Adó és Vámhivatal (NAV) behajthatja a díjat, miután az köztartozásnak minősül.